Nyheter

Tusenårig berättelse i ny tappning

Nyheter • Publicerad 30 mars 2010

HÖGBY

Den tusenåriga berättelsen om Jesus och hans sista dagar tillsammans med lärjungarna framfördes i musikalen Jesus Christ Superstar av 60-talet medverkande inför en fullsatt kyrka i Högby två kvällar i rad.

Musikalen, som framfördes första gången i Sverige 1971, har under flera månader engagerat konfirmander, ungdomskör, kyrkokör och andra i kyrkan aktiva personer i Högby. 60-talet personer deltog när musikalen framfördes i kyrkan två kvällar i rad.

Huvudpersonerna i musikalen är Jesus och Judas och det är kring dem som historien utspelar sig, Mästaren och Förrädaren. Musikalen följer bibelberättelsen på ett sätt som gör att alla åskådare väl känner igen sig, ändå gav föreställningen i Högby en ny och skarp förståelse av innebörden.

Folkets jubel som förvändes i hat och hämndlystnad, våndan som Judas bar på innan han av översteprästerna lät sig övertalas till att förråda den man som han tidigare hade varit lärjunge till, Marias kärlek och osäkerhet inför mannen som hon inte kände och Jesu egen vånda inför det drama som han visste att han var tvungen att delta i.

IMPONERANDE INSATSER

Huvudrollerna som Jesus och Judas innehades av Emil Rikner och Amanda Svenninger. De övertygade med den intensitet och inlevelse som de förmedlade till åskådarna. Deras sångframförande imponerade liksom alla övriga skådespelares och alltsammans formades till en dryg timmas berättelse som slutade med Jesu död på korset.

På påskdagens firar kyrkan Jesu uppståndelse, såväl i Högby kyrka som överallt annars i världen. Då förvandlas korset till kvinnornas upptäckt av den tomma graven.

LÅNG TID

AV FÖRBEREDELSER

Lillemor Högerås har varit regissör för musikalen. Tillsammans med Dag Sandahl föddes idén till att framföra ”Jesus Christ Superstar” i Högby kyrka och att engagera stora delar av församlingen.

- Det har varit roligt även om det har krävt mycket av oss alla, säger hon. Olika grupper av de medverkande har övat i flera månader och de senaste veckorna har alla repeterat tillsammans. Ett stort jobb har Mats Alvhäll lagt ner genom att arrangera all musik.

Under två föreställningar den gångna helgen var Högby kyrka fullsatt och åskådarna kunde lämna kyrkan med en helt ny förståelse av den kända berättelsen om Jesu sista dagar med sina lärjungar.

Maria Wiell

Se fler bilder från föreställningen i tisdagens tidning.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.