Nyheter

Ture Lidström öppnar vägen till det klassiska 30-talet

Nyheter • Publicerad 28 september 2012

STACKETORP

På lördag öppnar Galleri TURE i Stacketorp sin första utställning med verk av konstnären Ture Lidström (1917-1995). Platsen är samma där Galleri Svalan fanns förut. 24 km norr om Borgholm svänger man av till höger på Stacketorpsvägen och hittar snart skylten.

Den är en retrospektiv utställning som påminner om Bauhaustiden som man i Sverige ofta förknippar med Stockholmsutställningen 1936 och funktionalismen. Ättelinjen är tydligast märkbar i illustrationer och grafiska konstverk, det som på engelska kallas för” applied art”, på tyska ”Gebrauchsgraphik” (= tillämpad eller nyttokonst), till skillnad från det fristående höga konstbegreppet.

"UTIFRÅN RYMDEN"

Några citat från en utställning 1969 på Galleri ”De unga” på temat ”Utifrån rymden” kan stå som exempel. Ture Lidström skriver där som motto: ”Jag har en dröm/ en utopi/att varelser från en avlägsen planet skall invadera jorden och/ tvinga människan till besinning/ att blunda för att vanvettet på jorden/ leder till den oundvikliga katastrofen/en förändring av människans sinnelag är den enda och slutliga vägen till räddning”.

”Hans vision är en vänskaplig invasion av dessa mellanting mellan djur och maskiner. De för med sig en positiv och fantasifull stämning, ett slags ”folkkonst” från yttre rymden” (Beate Sydhoff, Svenska Dagbladet 1969).

Ture fortsätter jämsides, under 60- och 70-talet, att teckna och illustrera, bland annat i tidningen VI, och ställer också ut en del grafiska verk. Jag ringde till Kalmar Konstmuseum och fick beskedet att Ture är representerad där med två sådana grafiska verk. En annan intressant upplysning var att museet nu håller på att föra över samlingarna på data för att öka tillgängligheten, då man ju inte har plats att visa dem. ”Överföring av kunskap från det förflutna är viktigt för att ge oss tillträde till framtiden”, som Mario Vargas Lhosa sa samma kväll i en diskussion om kvalitetsbegreppet i konsten på Tv.

Lidström var flitig illustratör i tidningen VI och gjorde många resor till de tyska städerna, till Frankrike, England och USA. Vid sidan av sin grafiska konst han också många fantasifulla skulpturer, däribland de dråpliga figurerna skurna i vassrötter som här är avbildade, men också smidda och svetsade abstraktioner som han gjorde i järnskrot.

De är en rik utställning som kan locka till återbesök längre fram på året, då man kommer att ställa ut och sälja även axplock ur det stora urvalet teckningar och annan grafik som Kerstin Lidström har ärvt av sin far.

ERICH SCHWANDT

KONST

Minnesutställning Ture Lidström

Öppet under Skördefesten Kl. 11 – 17

Konstnatten (fredag) 16-03

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.