Nyheter

Tung konst lättar upp hamnen

Nyheter • Publicerad 5 april 2007

FÄRJESTADEN

Bara stålkonstruktionen väger lite drygt ett och ett halvt ton. Det var således inget enkelt arbete att få konstnären Håkan Rehnbergs verk på plats i Färjestadens hamn.

Drygt en halv miljon kronor kostar konstverket som ska förgylla det nya bostadsområdet i Färjestadens hamn. Karlssons Mekaniska i Borgholm med Alexander Lewenkrantz och Hans Zackrisson i spetsen har skapat stålkonstruktionen enligt konstnären Håkan Rehnbergs ritningar.

Varje stålrör väger drygt 150 kilo. Sammanlagt var det ungefär ett och ett halvt ton som med hjälp av en lastmaskin restes i hamnen under onsdagsförmiddagen. Fast först om fjorton dagar kommer glaset som ska bli kronan på verket för konstverket.

LIKNAR EN BUSSKUR

– Glasskivor på drygt 2x4 meter, beskriver konstnären Håkan Rehnberg.

Hans målsättning är att konstverket ska bli en mötesplats. Det färdiga konstverket kan närmast beskrivas som en öppen busskur med upp-och-nedvänt tak.

– Jag vill öppna för elementen, för vind, sol och regn. Jag vill att det ska kännas inbjudande på något sätt, förklarar Håkan Rehnberg sitt eget konstverk.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.