Nyheter

Tredje rikets hemligheter

Nyheter • Publicerad 20 mars 2013

Guido Knopp, född 1948 är professor i historia och en av Tysklands mest lästa historiker. Hans forskning har i huvudsak handlat om Andra världskriget. Så länge Tredje riket bestod till och med maj 1945 var mycket, som står i denna bok hemligheter för både tyskar och omvärlden.

Under de gångna 70 åren har mycket hunnit avslöjas, men nya fakta dyker ständigt upp. Trots att jag själv anser mig väl påläst i ämnet är mycket i boken nyheter även för mig.

ROMMEL FAVORITGENERAL

Hitler hade i många år Rommel som sin favoritgeneral och gynnade hans karriär, och till en början hyste han stor beundran för Hitler även om det aldrig har kunnat påvisas att han någonsin var nazist. Hans åsikt var att militärer inte skulle syssla med politik. Rommel var fåfäng och ställde höga krav på sina underlydande, men han föregick å andra sidan själv med gott exempel och ledde för det mesta striden från främsta linjen. Hitler utnyttjade Rommel i sin egen propaganda. Han ville lyfta fram personer, som inte härstammade från den gamla ”militärsadeln”. Därför skulle det framgå att befordran skulle ske efter förtjänst och inte efter anor. Rommel var inte adlig, men härstammade från en akademikerfamilj och inte från en fattig arbetare, som nazipropagandan lät framskrina, men Rommel teg. Rommels far var läroverksrektor och blev så småningom professor. Rommel var förvisso en stor taktiker, men knappast någon strateg. Han var en chansare, som för det mesta hade tur, och han hade lite förståelse för logistiska realiteter. För att han inte skulle bli fånge, när USA:s trupper landstigit i västra Nordafrika och den tyska Nordafrika armén var hotad från två håll efter nederlaget vid El-Alamein hösten 1942 evakuerades han hem till Tyskland. Därefter blev han ansvarig för utbyggnaden av Atlantvallen. Efter hand blev han allt mer kritisk mot Hitler, vilket han även skrev i förtroliga brev till sin hustru. Att han skulle känt till förintelsen är inte styrkt, inte heller att han aktivt deltagit i konspirationen mot Hitler, däremot att han känt till planerna, men tigit råder det numera ingen tvekan om. Han blev överbevisad om detta och tvingades att begå självmord med löfte om att hans familj skulle skonas. Detta mörklades. Officiellt avled han i sviterna efter en bilolycka några månader tidigare. Han fick en praktfull statsbegravning. Kapitlet om Rommel är känt sedan länge.

I övriga kapitel finns desto mer nyheter. En del fakta har inte blivit kända förrän in på 2000-talet. Ett av de mest intressanta kapitlen är Speers bedrägeri. Om det, som är känt i dag varit känt vid Nürnbergprossesen är det högst osannolikt att han hade undgått galgen. Genom att erkänna ”mindre allvarliga synder” och framhålla sig som en ångerfull bakgrundsfigur lyckades han vilseleda domarna.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.