Annons
Nyheter

Tranströmers poesi presenteras

Nyheter • Publicerad 2 februari 2012

MÖRBYLÅNGA

Tomas Tranströmer står i centrum för det program som bröderna Mats och Gunnar Dalborg tillsammans med Ingvar Bergh presenterar i Mörbylånga kyrka på lördag kväll.

Annons

”Tranströmer i musiken och våra hjärtan” är rubriken för aftonen, där Ingvar Bergh berättar om skalden och reciterar ett antal av hans dikter, bland dem ”Allegro”, ”Resan” och ”Romanska bågar”.

Ingvar är numera pensionär var tidigare anställd i 36 år som högskoleadjunkt,

lärare i röst- och talteknik, recitation samt pedagogiskt drama vid Högskolan Dalarna.

Han bodde i Bjursås där han träffade Mats Dalborg, som efter sina år som kyrkoherde i Gärdslösa fortsatte sin gärning just i denna ort i Dalarna. Mats kommer att spela tvärflöjt under aftonen.

Hans storebror Gunnar spelar piano, bland annat en sonat av Haydn som nämns i dikten ”Allegro”:

Jag spelar Haydn efter en svart dag och känner en enkel värme i händerna.

I övrigt utlovas musik av bland andra Bach och Mozart,

KONSERTHUS

Gunnar skapade evenemanget ”Musik vid Mälaren” och är numera bosatt i skånska Vittskövle. Det förklarar att trion på söndag drar söderut och framför sitt Tranströmer-program i Kristianstads konserthus.

Redan på torsdag kan man höra delar av programmet på Stadsbiblioteket i Kalmar. Då medverkar inte Gunnar, men Mats med sin tvärflöjt och Ingvar med sin recitation ser till att Tomas Tranströmer, som ju fick Nobelpriset i litteratur förra året, presenteras på ett fullödigt sätt.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons