Annons
Nyheter

Torgmarknad av vikt i Sandvik

Nyheter • Publicerad 5 maj 2008

SANDVIK

Sandviks marknad – en institution i den stora floran av marknader på Öland. I år något ivrigare än tidigare.

Annons

– Alltid Kristi Himmelsfärdshelgen och därmed tidig denna gång och lite färre knallar än vanligt, summerar marknadsgeneralen och PAIF-nestorn Bernt Johansson.

Gråmulet och lite ruggigt till en början, närmast sommar mot slutet – årets torgmarknad i Sandvik speglade årstiden, det kan gå lite hur som helst.

– Jodå, jag minns en gång när parkeringen flöt bort, ler Bernt Johansson från Persnäs AIF, i full färd med att ta in platsavgifter från knallar och glada amatörer i form av loppisar.

VIKTIG

Sin egen 62-årsdag, hur mycket marknaden fyller har Bernt ingen direkt kläm på, vigde ”BerntJohan” åt marknaden och med honom fanns stora delar av familjen.

– Varför? Jo, för att det är jätteroligt och Persnäs som förening drar in 30 000 kronor netto till ungdomsverksamheten. Marknaden är mycket viktig för PAIF:en och vi är en 20-30 man här i dag.

Bernt kan direkt peka ut flera bekantingar, knallar som varje år tar plats i på den stora gräsytan utanför Sandviks kända väderkvarnssiluett, och har en teori om varför knallarna återvänder, en inte  direkt  sensationell sådan men av stor vikt.

– De säljer bra! Och det beror på att besökarna publiken inte är den vanliga sommarmarknadspubliken som mest går runt och tittar, här har vi sommarstugefolket som är här över helgen och de handlar.

Betyg till årets torgmarknad?

– Jag är ganska nöjd.  Lite färre knallar än vanligt eftersom vi är tidiga i år.

Annons

FYNDA

Om besökarna var nöjda? Tja, den som anlände till marknaden mot slutet av dagen kunde definitivt fynda bland loppisarna där ”tio kronor styck!” var säljknepet nummer ett när klockan visade packa-ihop-och åka-hem. Såväl  pryltunga som munkdoftande plastpåsar sågs bäras till bilarna på parkeringen.

För övrigt har lever hela Sandvik upp under torgmarknaden. Fiskkrogen på hamnplanen hade fullt upp under några intensiva timmar när  marknadsbesökarna efter ivrigt handlande kände hunger efter saltstänkta delikatesser. 

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons