Annons
Nyheter

Tjejer – ett vinnande recept

Nyheter • Publicerad 1 oktober 2007

BORGHOLM

Ölands gymnasium och Jenny Nyströmsskolan stod som vinnare i kock- och serveringstävlingen ”Pumpan” på Strand hotell i lördags.

Annons

– Det här kom så oväntat, vi hade aldrig vågat tro det, säger Karin Bauer, en av de vinnande kockarna.

De öländska vinnarna hade tränat tio timmar om dagen i tre dagar innan tävlingen, som inte gick helt smärtfritt. De blev försenade med varmrätten och upplevde det som svårt att tillaga maten på elspis istället för gasolspis, som de är vana vid. Men vad de förlorade på varmrätten, tog de senare igen på efterrätten.

MODERN MENY

– Vi var mest nervösa för sorbeten, men det gick bra, säger Johanna Hölke.

Ölands gymnasium tävlade mot Ryssbyskolan från Ryssby och Dackeskolan från Mjölby. Temat för i år var retrosvenskt och i kocktävlingens jury satt bland annat Årets kock Tommy Myllymäki. Grupperna hade i uppgift att tillaga en trerättersmeny som skulle passa den moderna restauranggästen. Förutom en speciell huvudingrediens i varje rätt skulle också minst tre av sex angivna råvaror ingå i förrätt och varmrätt.

VINNARTÅRAR

Kocklagens mat serverades av tre serveringslag, som deltog i den parallella serveringstävlingen. En särskild serveringsjury kontrollerade dukning, dekoration, servettbrytning, dryckesval, servering och serveringsattityd. Till varje kocklag hörde ett serveringslag, bestående av två tjejer.

Vinnande servitriser blev Maria Stellin och Frida Nensén från Jenny Nyströmsskolan i Kalmar. Och om kock-tjejerna blev förvånade så var det nog ingenting mot vad Maria Stellin och Frida Nensén kände. När vinnarna presenterades kunde de inte hålla tårarna tillbaka. Dukningen inför serveringen hade ställt till problem...

LEVER PÅ LEENDE

Annons

– Det började med att Frida tappade glas som vi fick sopa upp. Då kom vi i ofas. Och när vi hade tjugo minuter kvar hade vi fortfarande inte lärt oss menyn, berättar Maria Stellin.

Men de tror att vinsten i slutändan berodde på just en bra presentation av menyn och bra service. Och nu vill de båda sikta högt och komma långt.

– Servering är så mycket mer än att ställa ner en tallrik. Det handlar om allt från det att gästen kommer tills den går. Leendet en gäst ger när den går kan man leva på i flera dagar, säger Frida Nensén.

MALIN MARKLUND

Ölands gymnasiums vinnarmeny

Förrätt:

Rökt skrubbskädda med en smak av cidersenap och äpple varvad mellan krisp av kavring samt fläderbärsinkokt pumpa från Solberga gård.

Varmrätt:

Öländsk ”Pot au feu”

Nypon- och honungsglaserad fläskkarré med höstinspirerad kroppkaka & spetskålsknyte, säsongens primörer samt citrontimjanbuljong.

Annons

Förrätt:

En liten havtornstartelett med ljummet vinkokt höstpäron fyllt med ganache serveras med en sorbet gjord på grappa från Wannborga.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons