Annons
Nyheter

The Beatles i Färjestaden

Nyheter • Publicerad 3 juli 2007

Nu på fredag, den 6:e juli, är det exakt 50 år sedan Paul McCartney och John Lennon träffades.

Jaha? The Beatles, hört talas om dem? Hursomhelst från och med idag (tisdag) pågår en utställning på bibblan i Färjestaden om den blivande kulturhuvudstaden Liverpools mest kända figurer.

Annons

Det inflytelserika amerikanska magasinet The Rolling Stone, presenterade för något år sedan en topp 500-lista över de viktigaste skivinspelningarna som mänskligt, populärmusikaliskt snille någonsin frambringat.

Listan toppades av Sgt. Pepper. Allt annat hade förstås varit totalknäppt. (Som god tvåa kom för övrigt Beach Boys ’Pet Sounds’). Men det egendomliga är – vi talar ändå om ett amerikanskt magasin – att ytterligare tre Beatles-album fanns med bland de tio viktigaste och bästa – Revolver (som nummer 3), Rubber Soul (5:a) och The Beatles (den vita dubbel-LP:n, nummer 10). Annars hade man väl kunnat tänka sig att just amerikanska musikkritiker skulle ha lyft upp sina egna förmågor lite mer. Men det går inte att överträffa the Beatles, så enkelt är det bara. Och det är något som naturligtvis även Micke Waxman, Beatles-fundamentalist, tycker är helt sjävlklart.

– Det första albumet jag fick, eller snarare snodde av min syrra, var ’Please, please me’...och se’n var jag fast. Totalt.

– De har aldrig blivit överträffade. Och mänskligheten kommer, precis som man gjort med Bach och Mozart, att fortsätta att lyssna på the Beatles i alla tider.

LJUD

Den diplomerade elefantskötaren (jo, det är sant) Micke Waxman fastnade, precis som stora delar av den övriga mänskligheten, för the Beatles musik. Men han fastande till den milda grad att en stor del av hans liv kom att kretsa kring Beatles-artefakter – alltså Beatles -prylar förutom skivorna. En del av detta material – biljetter, foton, Beatles-leksaker och figurer presenteras från och med idag (tisdag) på Färjestadens bibliotek.

– Vi kör en invigning klockan 16 och jag hoppas det kommer lite folk för att titta på prylarna.

Vad kan då besökaren få se? Jodå, en hel del. Ölandsbladet kikade in lite i förtid och fick en egen snabbvisning. Nostalgivännerna (och vi är många) kommer förstås att fastna för det rika bildmaterialet, medan våra telningar (som vi givetvis indoktrinerat sedan de var nyfödda) kan ta sig en närmare titt på alla Beatlesprylar i montrarna.

– Men för de som inte är så där vansinnigt insatta i tidsperioden, alltså när det hela började, har jag sammanställt en CD- som man kan låna och lyssna på i en bärbar spelare medan man tittar på grejerna.

CD:n blir en utmärkt ljudillustration till hur det lät på klubbarna, inte minst the Cavern – Beatlestemplet som numera är uppbyggt igen.

Annons

Men allt detta enorma, fanatiska Beatles-intresse, borde väl ha medfört till åtminstone lite eget spelande också? Jodå, Micke Waxman har faktiskt lirat trummor i flera band.

– De mest kända var väl med Basse Wickman och Neon Rose. Men jag gjorde ingen egen jättekarriär som trummis.

Men känningar i musikvälden har han. Bland annat är han kompis med Sam Leach. Vem, undrar någon? Jo, man kan väl säga att det var Sam Leach som fixade det så kallade Mersey-soundet. Det vill säga det ljud som direkt förknippas med Liverpool – och till de tidiga Beatles.

– Sam Leach var Beatles första promotor, men släppte dem senare till Brian Epstein. Men till skillnad från Brian, återfinns Sam fortfarande bland de levande legenderna, han fyller 70 nu.

Liverpool – staden som officiellt, och ganska kaxigt, skryter med att ha frambringat flest listettor i musikvärlden, fyller 800 år i år. Nästa år, alltså 2008, upplyfts staden dessutom till rangen som Europas kulturhuvudstad. Man behöver inte ens vara en halv Einstein för att förstå att det året kommer att gå i ett visst popbands tecken. Och Micke Waxmans del i det hela?

– Jo, jag är utnämnd kulturambassadör för Liverpool. Jag är inte ensam, vi är några stycken. Men jag är alltså en av dem.

Jepp, så det är bara att styra stegen mot bibblan i Färjestaden för att se vad ambassadören har åstadkommit.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons