Nyheter

Teater Proximus bjuder på nyskrivet om präst

Nyheter • Publicerad 4 februari 2010

Den 19 februari blir det premiär på Britt-Marie Nilssons senaste pjäs för Kulturbyrån Teater Proximus, med idel amatörskådespelare, en föreställning med verklighetsanknytning i Källa bygdegård.

Det råder ingen tvekan om att pjäsen om Kyrkoherde Trogen, med sin blandning av tragik och humor kommer att falla publiken i smaken. Pjäsen speglar det allmänmänskliga dilemmat, att hålla sig till de skrivna och oskrivna regler och lagar som samhället och framför allt kyrkan ställt upp. När man avslöjas blir fallet från oförvitlig samhällmedborgare till usling, förödande både för den som ”syndat” och för omgivningen. Det är många dråpliga scener och kommentarer mellan de agerande, hämtade direkt ur verkligheten som belyser dessa problem. Pjäsen är tidsmässigt förlagd till 1960-talet då man infört en del nya tjänster inom socialförvaltningen, bland annat familjeterapeut. Att byta yrkeskarriär blev då en möjlighet för den som kände sig missanpassad i sin yrkesutövning.

Skriva och ge regi, det är det roligaste jag vet, säger pjäsförfattaren och regissören Britt-Marie Nilsson. Hon startade sin dramatiska bana med pjäsen ”Fattighjonen” som uruppfördes ett flertal gånger i Fattighuset, nuvarande hembygdsmuseet i Persnäs, sommaren 2001, som fick ett mycket positivt mottagande och 20003 var det dags för ”Kafferepet”, en enaktare som också blev väl mottagen av publiken, även den har framförts både i Persnäs Fattighus och andra ställen. Detta är tredje pjäsen Britt-Marie Nilsson sjösätter.

Här ger hon sig i kast med de vanliga människornas vardagsupplevelser i en landsortsförsamling någonstans i Sverige. Ett husförhör är ett tillfälle till fest, en stilla njutning av detta livets goda för den som aldrig har råd med dignande kaffebord. Husförhör är också en institution som i stort sett slutat existera, utom som ett extra kulturevenemang. Detta lilla drama utspelas på 1960-talet, för bara några decennier sedan. Men somliga händelser är fortfarande aktuella. Vi läser och ser på TV, de senaste rubrikerna handlar om olika former av övergrepp och myndighetsmissbruk. I Britt-Maries skrivkammare kommer idéer som berättar om levnadsöden, skandaler, tragiska och komiska händelser människor hamnat i för att de inte håller sig inom de givna ramarna för ett förväntat uppförande.

Rollerna tolkas av:Kyrkoherde Trogen-Erik Carlsson, Drängen, Ossian-Ludvig Sundström, Prästfrun-Birgit Gustavsson, Fru Poppel, Ossians husmor-Gunnel Svensson, Handelsresande i damunderkläder, herr Nattskär-Rickard Olsson, Fru Nattskär-Kerstin Petersson, Gamla mor Anna-Siv Hiller, Tant Eugenia-Gunilla Sundström, Stina-Rosie Petersson.

Vi har så roligt när vi repeterar, säger aktörerna med en mun, det blev roligare ju mer vi trängde in i historien om kyrkoherden och hans församling, inflikar en i sällskapet. Alla gör så gott de kan och kommer det publik så blir det ändå bättre, säger Britt-Marie Nilsson. Lite premiärnerver har aktörerna redan.

Den 19 februari är det premiär! Man kan boka biljetter på Högbystoppet.

Ragnhild Oxhagen

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.