Nyheter

Tänkvärd teater om barns sorg

Nyheter • Publicerad 4 april 2008

BORGHOLM

Sjuåriga Felicia har mist sin mamma, men kan inte gråta. I stället river hon sönder sin sovrumstapet, och fram kommer ett monster som målar världen i svart.

I foajén till Folkets hus i Borgholm väntar femte- och sjätteklassare på att teatern skall börja. Det är 4:e teatern med skådespelarna Anna Jälevik och Daniel Scherp från Västerås som gästar Borgholm i dagarna två. De har tillsammans med regissören Stalle Ahrreman, jobbat fram historien om monstret bakom tapeten.

MÅLAR VÄRLDEN I SVART

Felicia, vars mamma är död, är sju år och i stället för att gråta river hon sönder sin sovrumstapet. Hålet var litet från början men har blivit större och större. Hennes pappa blir irriterad och hotar med att monstret kommer fram om hon inte slutar. Och till slut kryper Felicia in i hålet och träffar på monstret. Han sysselsätter sig med att måla världen i svart.

Felicia och monstret blir vänner och tillsammans försöker de hitta vägen ut genom tapeten så Felicia kommer hem igen. Vägen ut måste gå genom Svarta Kungens sovrum och ett äventyr utspelar sig. Svarta kungen har bestämt att man måste gråta sju tårar för att komma tillbaka och det kan varken Felicia eller monstret. Felicia är ju stor, sju år, och stora gråter inte.

Men det är okej att sörja och sakna sin döda mamma och när hon väl kommer tillbaka till sitt eget rum är pappan ångerfull för att han skrämt henne och tillsammans kan de sakna Felicias mamma och prata glada minnen.

DUKTIGA SKÅDESPELARE

Skådespelarna Anna och Daniel är duktiga på många saker. De kunde sjunga, spela tvärflöjt och göra akrobatiska övningar på scenen. Föreställningen varade 40 minuter den här gången.

– Vi brukar spela den här pjäsen för yngre publik och de är mer spontana med applåder och skratt därför tar den längre tid för det mesta, berättar Daniel Scharp, som tycker att han och Anna Jälevik har ett roligt jobb. De hade premiär i oktober så det har blivit en hel del spelningar runt om i Sverige.

Joel Eriksson, Casper Rathjen, Johannes Sjödin och Jonathan Berletin från årskurs 6 i Rälla skola tyckte att Bakomtapetenmonstret var tänkvärd.

– Den visade att även vuxna kan gråta...

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.