Annons
Nyheter

Tala om tur med vädret

Nyheter • Publicerad 28 november 2008

STOCKHOLM

Den planerade julmarknadsresan för Sällskapet Ölänningarna i Stockholm kunde mycket väl ha blivit inställd med tanke på det plötsliga vinterväder som med storm och häftigt snöfall anlände  precis lagom natten före avresa.

Annons

Men söndagsmorgonen den 23 november tog vädergudarna några timmars paus, lugnade ned sig och tillät även solen lysa med full kraft när de cirka 40 medlemmarna i föreningen satte sig till ro i den komfortabla turistbussen. Målet var Sparreholm i Södermanland.

FÖRSTA ANHALTEN

Den 2 timmar långa bussresan blev en njutning i vännernas uppsluppna sällskap. Med blicken genom bussfönstren kunde man följa det sörmländska landskapet som vackert bredde ut sig i nyfallen snö och isarna som nyligen lagt sig i vassen invid sjöstränderna. Temperaturen höll sig kring 5-6 grader minus. Skratten var många och hjärtliga. En och annan julsång togs upp – sällskapet består faktiskt av många välsjungande stämmor. Kanske borde nästa satsning vara en liten intern kör, reflekterade skribenten. Stämningen var med andra ord hög. Lotterier hör till dagsordningen, så även denna dag. Spänningen är osviklig och föreningskassan fick ett behövligt tillskott.

Gråfors museum blev första anhalt. Ett lustig litet museum i närheten av sjön Båven. Det visade sig innehålla allt tänkbart i de rika samlingarna av föremål från 1900-talet och tidigare. Det blev en nostalgitripp av stora mått. Inget kan vara större än igenkännandets glädje, sägs det. Och visst var det underbart att identifiera ting som man kunde minnas från sin uppväxt på 20-30 talet i hemmet, ute i butiker eller varstans. Nu i juletider fick man en påminnelse om de julbonader av papper med idylliska motiv av tomtar och julbockar som det var tidens mode att sätta upp i sina hem. Färggranna girlander som hängdes i taken. Gamla tomtemasker – mer eller mindre skrämmande för barnen?

PÅ JULMARKNADEN

I museet fanns olika interiörer att titta in i. En frisörsalong med urmodiga torkhuvar och redskap för hårpermanent som gav associationer till sciensfiction. Vad mera? Uråldriga cyklar med stora hjul och dito barnvagnar. En liten färg- och järnhandel påminde om för länge sedan bortglömda föremål och burkar. En enorm samling kameror av äldre datum med mera. Inledningsvis hade Sällskapet välkomnats av husets värd iklädd tidsenliga kläder vevande på ett gammalt positiv. Det var bara apan som saknades. En roande detalj med munter musik. Så var det läge för en omfattande köpronda på museets hyllor med konsthantverk, leksaker och honungsburkar från trakten. Varför inte en burk bisalva som julklapp till någon man ömmar för? Sedan följde trängseln vid uppdukade kaffebord.

Fortfarande vid Båvens stränder – en liten busstur och nu var det dags för de efterlängtade jultallrikarna. Vid borden stämde några upp en glad sång, men maten tystade ganska snart munnarna. Mätta och belåtna steg alla återigen upp i bussen, som tålmodigt väntat utanför knutarna. Nu blev det avfärd till Hyltinge hembygdsförenings julmarknad, vackert beläget på en udde vid vattnet. Det skymmer ju tidigt i november och marschaller på rad lyste längs den lilla stigen upp till den stora, rödmålade ladan som visade sig innehålla ett gediget utbud av hantverk, julväxter, vävda mattor och hembakat bröd. Traktens skolbarn hade ett eget stånd med godisförsäljning,  som man gärna ville gynna.

FYLLDA MATPÅSAR

Med välfyllda plastpåsar och väskor anträddes resan hem mot Stockholm. Eftersom tiden så medgav och vägen skulle passera Södertälje, föreslog Sällskapets ordförande Irving Svensson ett improviserat besök på Torekällberget, ett friluftsmuseum med byggnader både från stad och land. En mindre motsvarighet till Skansen i Stockholm. Här sökte sig nu alla i skydd mot kylan och snålblåsten in och ut mellan keramiska bodar, vävstugor och butiker. Mörkret var nu påtagligt och snöfallet hade tilltagit, yrande kring frusna ölänningar som nöjda tyckte att avslutningen på dagen hade blivit lyckad. Återigen hade tillfälle givits till julklappsinköp.

Under hemresan tilltog vindstyrkorna och snöfallet blev allt intensivare. Den därpå följande natten kom att bjuda på ett ordentligt vinterväder utmed hela östra kusten.  Lyckosamt nog, i skarven mellan två ovädersdagar, hade Sällskapet prickat in tidpunkten för en traditionell novemberaktivitet, julmarknadsbesök. Åter i centrala Stockholm gick man åt olika vägar men med siktet inställt på nästa träff.

LISSIE BERGLING

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons