Nyheter

Tala i silver

Nyheter • Publicerad 13 oktober 2010

Många av oss känner ju till den omtalade och skandalomsusade vigseln på ön den 28 juli 1896 då Verner von Heidenstam gifte sig med Olga Wiberg (senast omskrivet av Ingemar Krusell i Ölandsbladet 8 augusti 2009). Vigselförrättaren hette Karl Askling från Vadsbro i Sörmland.

Vad kanske många inte vet är att han som personlig gåva fick en silverbägare av Heidenstam. På den står ingraverat i snirklig stil:

Till

Pastor K Askling

Du som vid facklornas sken oss vigde på ödsliga klippan,

drick ur pokalen vår skål, när snabba åren förrunnit,

tömme barnbarn och barn ur den en skål för ditt minne.

Heidenstam

Blå Jungfrun

Den 28 juli 1896

En arvinge till Askling har donerat bägaren till Strängnäs stifts prästerskap.

Jag citerar ur ett tal som biskop Jonas Jonson höll på Olshammar (Heidenstams hem) på Vernerdagen 2002: Sedan århundraden hålls prästmöte i Strängnäs vart sjätte år. När stiftets tvåhundra präster är samlade står en silverbägare framställd fylld av sommarens blommor. Den är en gåva till Strängnäs stift förbunden med villkoret att den ska stå framme just vid dessa tillfällen.

En dag sommaren 1997 (drygt 100 år efter det famösa bröllopet) vad vi Jonas Jonson att få besöka biskopsgården för att visa barn och barnbarn ”föräldrahemmet” (Gustaf Aulén var biskop 1933-52). Efter rundvandring genom de till en del förändrade rummen och salongerna hamnade vi i biblioteket där Jonas J ur kassaskåpet visade en del silverpjäser, däribland nämnda bägare och läste ingraveringen. Vi var alla fascinerade och särskilt min sonhustru som också blev fotograferad intill bägaren. Man ser där tydligt i botten Hans Alienus – Heidenstams alter ego – i relief. Han har Heidenstams skarpa profil och krans om hjässan.

Man kan undra om gåvan var ett sätt att dela med sig av sitt livs märkvärdigaste händelse eller ett sätt att be om överseende med en broder som gjort vad många funnit så förargelseväckande (citat Jonas J).

Det sägs att många av oss öbor ej varit på Blå Jungfrun, men jag har det! Det var för cirka 30 år sedan i samband med vår sons bröllop (!), dagen efter vigseln vid Köpings alvar.

Bitte Aulén

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.