Annons
Nyheter

Surrealistiskt på kungsgården

Nyheter • Publicerad 1 oktober 2007

OTTENBY

Under konstnatten prydde en ovanlig ljusinstallation huslängan bakom magasinet på Ottenby kungsgård. Glaskonstnären Bodil Magnusson stod bakom verket, som berättade om ”Minotaurus återkomst”.

Annons

Ur högtalare spreds ljudet av Ariadnes sång, hon som gav Teseus en tråd för att han skulle hitta tillbaka ut ur Minotaurus labyrint. Ett elstängsel hindrade besökarna från att gå nära byggnaden men att betrakta ljusinstallationen på avstånd förstärkte känslan av att kika genom ett fönster till den grekiska mytologin.

– Det ska vara tänkt som en drömsk kuliss, säger Bodil Magnusson, som hela sommaren har haft sin glasutställning på magasinets övervåning.

Utställningen fanns kvar under Konstnatten och det var därför naturligt att göra en ljusinstallation i närheten.

– Det är egentligen inte så långt emellan glas och ljus, glaset har så mycket ljus i sig eftersom ljuset reflekterar och lyfter fram färger i glaset.

STÖRST HITTILLS

Bodil Magnusson har gått kurs hos Sveriges ende ljusprofessor Jan Ejhed, och hon har tidigare anordnat ljusinstallationer i mindre skala, framför allt utanför ateljén vid Seby gravfält. I två olika omgångar har hennes ljusinstallationer också funnits på Eketorp. Men ”Minotaurus återkomst” är den största hittills.

– Jag grubblade på vad jag skulle ha för tema och eftersom det är en gammal bondgård föll sig tjurar naturligt. Därför blev det Minotaurus.

Den gamla bondgårdsbyggnaden samt huset intill och träden runt omkring var upplysta av blått ljus, något som fascinerar Bodil Magnusson:

– Det gör att det blir surrealistiskt. Och tillsammans med musiken skapas en mystisk stämning.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons