Annons
Nyheter

Succé för Marknadsafton på Torpet

Nyheter • Publicerad 21 augusti 2013

 

PERSNÄS

Annons

Folklustspelet Marknadsafton, av Vilhelm Moberg, framfördes på Torpet i Lundeby, Persnäs i lördags eftermiddag, trots varningar om regn över östkusten sken solen och värmde publiken.

Fyra skickliga skådespelare, Cecilia Hjalmarsson, Bo Jonson Grip, Irma Jämhammar och Thomas Engelbrektson med ackompanjemang på dragspel av den lyhörde musikanten Nicklas Nyman framförde Vilhelm Mobergs enaktare vid en plats som osökt påminde om de småländska knektboställena där Moberg ofta hämtade miljöer till sina berättelser.

Båtsmanstorpet i Lundeby från slutet av 1600-talet, sedan snart 70 år i IOGT-NTO Friska Viljors ägo. Vilhelm Moberg har ju även skrivit en av sina succéromaner, Raskens, i Persnäs. Han kände smålänningen utan och innan och har skapat trovärdiga, allmänmänskliga karaktärer som leker med elden och utmanar varandra på duell. Vem ska få vem och vem blir lämnad ensam? 

Magni är småländsk bonde, i tolv år har hushållerskan Lovisa arbetat för en månadslön på cirka 50 kronor. Fjärdingsman Rapp räknar ut, att med ränta på ränta lär det bli ungefär 8000 kronor. Tänk om Magni inte har råd att betala!

KÄRLEKSFULLT

Kärleksfull humor, djupsinne och levnadsvisdom finns i Mobergs dramatik. Han känner människan, inte bara smålänningen. Människan låter lura sig av löften om pengar och rikedom. Det finns många drastiska scener i hans skickligt sammansatta pjäser. Marknadsafton är ett lysande exempel på hans komiska begåvning.

Läs hela artikeln i torsdagens Ölandsbladet.

RAGNHILD OXHAGEN

 

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons