Nyheter

Stranne kraxar och stjäl

Nyheter • Publicerad 2 augusti 2012

Idag torsdag avgörs länsfinalen i Svensktoppen nästa på Larmtorget i Kalmar. Runsbäcks egen Kim Stranne är tillsammans med Karin Olofsson en av nio finalister och uppträder för andra gången, i år med en sång som han själv kan leva med.

– Jag hävdar bestämt att man inte kan tävla i musik, så länge jag inte själv vinner, deklarerar Kim Stranne inför länsfinalen som avgörs ikväll. Det är andra gången som han uppträder i finalen tillsammans med Karin Olofsson från Kalmar. Förra året framförde de ”Sommarens sista dag”, som handlar om ett par som vet att de måste skiljas efter en sommarförälskelse. Dängan var enligt Stranne ett experiment, för att se om han kunde skriva en hit.

–Jag var nästan rädd att skulle gå för bra för den låten, för jag ville inte leva med den, säger han.

Årets bidrag heter ”Pojken och kråkan“. Texten handlar konkret om någon som springer på skadskjutna på ben från destruktivitet, berättar Kim Stranne. Låten handlar om att söka sig goda relationer till människor som bygger upp och stärker den egna personen. Kråkan är för honom ett fint och intressant djur, som behandlas orättvist.

–Det är inte den där vackra sångfågeln i skogen som alla vill höra kvittra, säger han.

Men han vill inte välja mellan kråkor eller sångfåglar i trädgården. Helst vill han ha både och.

–Jag skulle inte vilja umgås med 150 människor som är stöpta i samma form. Olikheter är det som är intressant, säger han. Titeln är ”stulen” från Mikael Wiehes klassiker ”Flickan och kråkan”. En annan inspirationskälla är Björn Afzelius. Strannes senaste skiva heter ”Ett arv”, och det är så han ser på musiken. Hellre än nyskapande vill han vara klassisk, och istället för att uppfinna hjulet, återanvända sig av det bästa som redan skapats i ny form.

”Ett arv“ släpptes förra året. För inspelningen samlades ett band ihop, och de spelar ännu tillsammans. Till skillnad från förra året, när de använde sig av husbandet, har därför Stranne och Olofsson uppbackning från bekanta ansikten, med trygghet i vetskapen att de är samspelta. Men hur det kommer att gå vill Stranne inte sia om.

– Jag vet att vi kommer spela låten och göra det bra. Men om vi går hem med en segerbuckla eller inte är svårt att säga, konstaterar han.

Den som vinner hela tävlingen får automatiskt vara med i Melodifestivalen nästa år, vilket Kim Stranne är kluven inför, då han har förstått att det skulle innebära att framträda med en färdigskriven låt.

– Jag vill inte hålla på med musik för musikens skull, utan jag vill göra den musik som jag vill göra själv, säger han.

Även Adée Ida Olsson från Borgholm är med och tävlar i länsfinalen

TOBIAS ANDERSSON ÅKERBLOM

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.