Stort steg för släktforskningen
SKOGSBY
Du har tagit reda på vilket torp din morfars mor föddes i. Men hur kan det ha sett ut när hon växte upp där? Det är sådant en släktforskare är nyfiken på. Många svar kan finnas i hembygdsföreningarnas material, som nu börjar digitaliseras.
Fjorton personer från nio av Ölands hembygdsföreningar deltar i dagarna i en workshop på Ölands folkhögskola. Det är släktforskningsföretaget Genline som utbildar och informerar om sin nya tjänst Bygdeband, som bygger på att hembygdsföreningar lägger in allt sitt material på en internet-databas. Genom att betala ett abonnemang kan släktforskare sedan ta del av uppgifterna.
– Hembygdsföreningarna står med fötterna i myllan, i historien. Det här blir en skattkista med all typ av information som finns i bygden, säger Peter Wallenskog, styrelseledamot i Genline och den som håller i workshopen.
FOTOGRAFIER OCH KARTOR
Informationen som matas in kan bestå av torpinventeringar, fotografier, kartor, förteckningar över laga skiften och uppgifter om personer och platser som kommit i föreningarnas ägo genom åren. Idag är cirka 50 hembygdsföreningar anslutna till Bygdeband och tanken är att fler ska tillkomma, helst några från Öland.
Workshopens deltagare får lära sig hur de digitaliserar sitt material genom att scanna in papper och ladda upp ljud- och bildfiler. En av deltagarna är Torslunda hembygdsförening, som under ett års tid har planerat att digitalisera sitt arkiv.
– Hembygdsgården är fullproppad från golv till tak med gamla grejer. Lådor och verktyg. Vi har en massa musei- och kulturföremål. Det vore bra att katalogisera det så att det blir enkelt att komma åt och fler får nytta av det, säger Lars-Göran Danielsson som sitter med i föreningens styrelse.
Under workshopen hoppas han kunna lära sig hur det går till att digitalisera materialet.
– Det är ett stort arbete som ska göras, med ny teknik och ett nytt tänk.
Peter Wallenskog menar att de flesta upplever det som krångligt i början, men sedan inser att det är ganska enkelt.