GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Stockbåten från Öland i blickfånget

Nyheter • Publicerad 16 januari 2006

1 000 år efter tillkomsten – nu utställd.– Det har hänt bra mycket med vårt hittebarn, ler Lars Einarsson på Kalmar läns museum.

Ölandsbladet var först!

Nåja, låt väl steget efter norrlandsfiskaren Mikael Öhlund. Utan honom den där februaridagen 2002 – ingen stockbåt.

En stor trästock trodde han först.

– Otymplig och jävlig, klagade han över den ovälkomna trål-fångsten, gjord på 60 meters djup cirka sex sjömil utanför Bläsinge.

”Stocken” transporterades in till hemmahamnen Kårehamn för att läggas på lastpall, närmast gömd bland bråte och allehanda fiskeredskap. Svartnad, blytung och med anor, skulle det visa sig, från tider då den Erikska ätten hade konungatronen i Svea Rike.

sömnlös

Och där i Kårehamn låg den när Ölandsbladet efter tips bokstavligen lyfte på förlåten. Kontakt togs med Lars Einarsson på Kalmar läns museum vars intresse från början var halvljummet.

– Jo, vi vet att det ligger någonting där och jag ska väl dit och titta i helgen någon gång, lät det i telefonen.

Tonläget förändrades snabbt och dramatiskt när Ölandbladets bilder på ”stocken” nådde honom via mejl.

– Jag tittar på den första bilden nu...kan det vara....vänta, jag ska titta på den andra bilden...visst tusan är det en stockbåt! Från 60 meters djup, helt otroligt. Nu ligger jag sömnlös i natt!

Dagen efter ryckte museets personal blixtsnabbt ut till Kårehamn och lyfte under stor försiktighet upp stockbåten på lastbil för färd till Kalmar där den är kvar än i dag, med tiden konserverad och dokumenterad.

Samt, från och med i fredags, utställd.

Att den gamla yxhuggna tall-stocken med tanke på åldern – sen vikingatid/tidig medeltid – är en av landets bäst bevarade stockbåtar berättar museets personal gärna och med stolthet.

– Ett väldigt fint kulturhistoriskt objekt. Jag har medvetet placerat stockbåten i en miljö där den lyfts fram, som visar hur snygg den är.

– Jag fascineras speciellt av att man tydligt kan se de 1 000 år gamla yxhuggen i båten, de känns fortfarande färska, konstaterar utställningschefen Johan P Hammarstedt smått lyriskt.

till öland

Rundbottnad och väl lämpad för grov sjö ligger stockbåten från Kårehamn direkt innanför museets entré, likt ett blickfång från förr.

– Här ska den ligga hela året ut, förklarar utställningschefen och säger inte nej till att stockbåten sedan seglar ut på utställningsturné, till exempel till Öland.

– Inte helt omöjligt. Båten hör ju hemma både här och på Öland. Vi är alltid öppna för diskussion.

Här harklar sig Lars Einarsson, museets expert på marina föremål.

– Om miljön är den rätta så går det bra, konserveringen i sig är inget skydd i alla lägen. Förvaras den i fel miljö är allt arbete bortkastat, inflikar han.

– Men visst vore det spännande om den kom ut.

Einarsson har många tankar om stockbåtens bakgrund och framtid och återkommer gärna till att sätta in den i ett större historiskt perspektiv. Samt:

– Eller kontrasten, regalskeppet med hundratals personer ombord kontra denna lilla ”folkbåt”, använd av en liten familj och byggd för en person.

Kalmar läns museum har med länsstyrelsens hjälp storsatsat på flytetyget från Östersjöns botten, där den förmodligen låg upp och ner inbäddad i lera.

– Om tid är pengar, säkert över 100 000 kronor. Den är konserverad, dokumenterad och nu utställd, det är bra mycket gjort på vårt hittebarn...som Mikael Öhlund lika bra kunde ha slängt tillbaka i sjön, garvar Lars Einarsson och tackar sin lyckliga stjärna över att norrlandsfiskaren valde den rätta vägen: den unika stockbåten fick åter se land.

Snabbfaktastockbåten

Hittades: 5 februari 2002

Fyndplats: Östersjöns botten

Tillverkad: Åren mellan 990 – 1250 (enligt C14-proven)

Vikt: 170 kilo i blött tillstånd, nu nedbantad till 70

Längd: 3,5 meter

Största bredd: 50 centimeter

Tillverkad av: snabbväxande tall

Sjöduglig: Ja, men rank

Användningsområde: fiske

Ägare: liten ölandsfamilj, troligen på 1100-talet

Tillstånd: frystorkad ner till 35 minusgrader och konserverad medelst polyetylenglykol

Aktuell: utställd på Kalmar läns museum

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.