Nyheter

Stipendieutställning på Galleri Blå Porten

Nyheter • Publicerad 10 september 2012

ALBY

Konstnärsparet Leif-Robert och Katarina Eriksson som har ateljé i Stockholm och och sommartid i Skärlöv på Öland förlänades i slutet av augusti vid en ceremoni på Bo pensionat i Vickleby var sitt stipendium av Uddenberg-Nordingska stiftelsen. Detta pris kan inte sökas utan utdelas som belöning för det livsverk som förtjänta konstnärer har lagt ner på Öland och ett tecken på deras upptagande i det öländska konstlivet.

Det är det öländska ljuset som har lockat dem hit. De är båda naturmålare beroende på den idenfikation de upplever här men utan att avbilda eller kartlägga landskapet. Medan man i Leif-Roberts målningar kan finna en viss hemmahörighet i William Turners anda, dock utan dennes virtuositet, är Katarinas målningar av frukter och blomster sinnebilder för det stora i det lilla.

Det splittrade, fratgmentariska är ju också en del av den romantiska konstuppfattningen såväl i måleriet som i poesin och musiken. Ett exempel de reminiscenser av de förstenade ortoceratiter som skymtar i vattenbrynet i de strandbilder som avbildas här.

FANTASINS TROLLERI

Minnesbilder  reminiscenser eller livsresa  kunde också stå som tema för hela den utställningen. Den infångade uttrycket är fantasins trolleri, vilket också skiljer den från utvecklingen i landskapsmåleriet som ägde rum i och med  impressismen och den följande modernismen.

Det naiva sinnelaget i konsten, så hette även Evert Lundkvists programskrift  från 1951 mot den då förhärskande ångestskapande naturuppfattningen under efterkrigstiden: Är det fortfarande möjligt att skriva dikter och arbeta med bildkonst efter Auschwitz  eller Hiroshima (som Adorno frågade)? Sen kom Vietmankriget, det kalla kriget och andra konflikter.

Evert Lundkvist (1904  94) var 1960-67 professor i måleri vid konsthögskolan i Stockholm. En lärare som man minns, tyckte Lars Lerin  i en intervju i DN, som till skillnad från andra inte ville uppfostra eller pressa in sine teorier på eleverna. Andra som minns honom är Hans Wigert men också Leif-Robert Eriksson. Så lever och utställningen Hav och kust på konstakademien vidare i namnet på den på Blå Porten.

KONSTFACK

Andra lärare som Leif-Robert hade var Nisse Zetterberg och Lennart Rhode. Sin hustru Katarina hade han mött redan tidigare på Konstfack där båda studerade. Konstnärshemmet i Stockholm där deras döttrar lever ligger vid Mälaren, i en något kargare miljö men ändå inte helt olika Öland,

I Stockholm har också båda haft sina huvudutställninger. För Leif-Roberts del  har det utöver det också blivit en rad uppdrag, som amanuens på Konstfrämjandet, utställningskommissarie på Liljevalchs, Kulturhuset och Nationalmuseum, och  som konstlärare och konstintendent för Stockholms  stads konstsamling.        

Utställningen på Galleri Blå Porten har öppet  till Skördefesten, då det även blir samtal i bilioteket.

ERICH SCHWANDT

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.