Annons
Nyheter

Stenpris till Kalmararkitekt

Nyheter • Publicerad 14 juni 2007

ÅKETORP/RÄPPLINGE

”Linné i stenens tecken” är namnet på de arrangemang som i onsdags genomfördes med den öländska kalkstenen som gemensam nämnare. Förutom aktiviteter i Jordhamn, öppna bergbrott och vandringar var det också utdelning av ”Årets Stenpris”, vilken skedde hos Sjöströms Stenförädling i Åketorp.

Annons

Det är femte gången som priset delas ut och i år gick det till arkitekten Peder Knutsson på Arkoteknik i Kalmar. Peder Knutsson har en särskild känsla för den öländska kalkstenen och har alltid med den som basmaterial i de flesta projekt han arbetar med. På nära håll kan nämnas Halltorps Gästgiveri, där han svarat för utformningen av golv, väggar och en öppen spis.

– Vi var också med i arkitekttävlingen för det nya konstmuseet i Kalmar. Vårt förslag var att fasaden mot vattnet skulle kläs med mörk polerad kalksten, i vilken slottet skulle spegla sig, berättar Peder.

Man nådde dock inte ända fram, men fick fin credit för idén (vinnare blev arkitektbyrån Tham & Videgård Hansson i Stockholm). Peder berättar vidare att han fick inspirationen till sitt yrke i tioårsåldern när han hjälpte till att bygga en altan i kalksten vid familjens sommarstuga i Timmernabben.

KALKSTEN GER BRA AKUSTIK

– Det väckte mitt intresse för kalksten. Dessutom hade jag två morbröder som båda var arkitekter. Båda hade dessutom snygga bilar och snygga fruar, så jag tänkte att det här passar mig perfekt, säger Peder med glimten i ögat.

Kalmararkitekten berättar också att kalksten är ett traditionellt material som inte är särskilt trendpåverkat. Och att det ger en bra akustik på grund av sin mjukhet.

– Det används inte bara i offentliga lokaler eller företagsfastigheter, utan också i de privata miljön där det idag finns ett stort intresse. Man kan säga att kalksten är status, samtidigt som folk tror att det är skitdyrt. Vilket det inte är, säger Peder Knutsson som fick motta priset, en polerad kalkstenskiva med många vackra fossil, ortoceratiter, framtagen av Jörgen Sjöström.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons