Stenens dag i regn och rusk
DEGERHAMN
Vädret var fruktansvärt ogint med hällregn och blåst. Men ”Cementan” står givetvis pall för tuffare saker än lite väta. Och när en av öns tyngsta och mest betydelsefulla – såväl ekonomiskt, historiskt som kulturellt – grundpelare skulle avfiras, trotsade ändå en hel del folk ”grisvädret” för diverse evenemang runt temat ”Öland Kalkstenens landskap”.
Det är lika bra att erkänna: Vi har alltid haft en ogrumlad klockarkärlek för Ölands tyngsta industri. Cementa är måhända inte den störste arbetsgivaren (i direkta siffror) på ön, det är Guldfågeln. Men med cirka 100 anställda så parkerar man ändå på en hedrande silverplats. Däremot är Degerhamns stolthet definitivt öns tyngsta och enda ”riktiga” industri. Det ryker, slamrar, bolmar och utanverket är imponerande stort, rent av överväldigande. Att det på insidan är en högteknologisk industri med allt vad det innebär av datakraft och blanka fiberkablar är en annan sak. Det är skorstenarna, ugnarna, stenkrossen och det mäktiga mullret vi blir så barnsligt exalterade inför.
Hursomhelst, i helgen var det meningen att Ölands kalksten skulle avfiras. Eller som arrangörerna – Kalkstenens landskap, Cementa AB, Geo Park med flera – valt att kalla ”Öland Kalkstenens Landskap”.
BESÖKARE TROTSADE VÄDER
De kunde inte ha valt en sämre dag. Sensommarens (vi vägrar inse att hösten infallit) värsta regnoväder drog in över södra Öland med våldsam, och inte minst vätande, kraft. Men ett antal tappra själar vågade sig ändå ner till Södra Bruket med dess geologiska trädgård, och ner till stenbrottet. Lars Lundberg, en av arrangörerna, blev själv förvånad.
– Det var förvånansvärt mycket folk trots ovädret.
Vädret kan man nu inte göra så mycket åt. Och har man lovat att genomföra ett arrangemang så är det bara att bita ihop och klä sig därefter. Det tappra som kom snurrade runt i området och kikade på den geologiska trädgården, tipspromenerade och avhörde föredrag. Ölandsbladet parkerade sig längst ner i gruvan där det både bjöds på föredrag av den avgående cementachefen Torbjörn Granqvist och möjligheter att hälsa den tillträdande, Thomas Lind, välkommen (se artiklar på ÖB-webben i morgon).
Ett tips i sammanhanget: har ni aldrig förut traskat omkring i och intill Cementas dagbrott på Alvaret, så gör det. Det är oerhört maffigt för att använda ett slitet slanguttryck från det glada 1970-talet. För att få någon form av jämförelse kan man säga gruvan, eller kalkstensbrottet, ligger nästan i samma division som Malmberget uppe i Kiruna. Sven Anders Bergman, som hjälpte folk tillrätta i tälten (tack för dom!) nere i brottet kan berätta en rätt kul historia om när finklädda och högklackade miljöbyråkrater från något verk, kanske Naturvårdsverket, med solsken och orkidéer i blick plötsligt såg verkligheten, alltså kalkstensbrottet, för första gången:
– Tanterna bara kippade efter andan och sedan pep de: ”Hur har ni fått tillstånd till det här? Har ni verkligen tillstånd?”
STENPRISET TILL THORBJÖRN
Vi nämnde tälten (återigen tack och lov för dom...) härovan. I de två vita tält som rests i kalkbrottet kunde intresserade – och det kom faktiskt en liten, men stadig ström nyfikna – pröva på att gjuta konstruktioner (i miniatyrformat) och, som vi redan påpekat här ovan, lyssna på Thorbjörn Granqvist. Den sistnämnde fick för övrigt motta det prestigefyllda stenpriset.
– Och han om någon är värd priset, säger Lars Lundberg, som inte verkar ha nog med lovord över hur Cementa som företag stöttat bygden.
– Thorbjörn ställer alltid upp. Tänk om fler företag kunde göra sådana insatser som Cementa har gjort på södra Öland.
Stenens dag kretsade i och för sig inte enbart runt ”cementan” som industrifenomen. Det bjöds även på kulturell fernissa med estradören Anders Linder och konstnären Christer Jansson i geologiska trädgården. Men stenindustrin på Öland är förstås inte enbart koncentrerad till Degerhamn. Stenbrott finns, som bekant, lite varstans på ön. Och Lars Lundberg vill gärna framhålla hela Öland som ett stenens paradis.
– Att stenindustrin är oerhört viktig är igen nyhet. Men nu jobbar många goda krafter också för att allt som har med industrin ska dra besökare utifrån också.
Och det ordnar sig nog med det, alltså det som brukar kallas för besöksnäringen. Bara vädret kunde bli bättre...
ULF HEDMAN
ÖB-webben i morgon:Lämnar en skuta i medvind...