Stenen utgör navet i bruksområdet
Länsstyrelsens kompetens tillsammans med den lokala kunskapen har gjort det här möjligt, säger Walle Dickson, projektledare för kunskapsplatsen Navet vid Södra Bruket i Degerhamn.
På torsdag sker invigningen av projektet, som ska ge information om geologi samt arbetslivet och processen kring det gamla alunbruket.
Navet ligger alldeles till höger när du kommit ner för backen som leder till Södra Bruket. En stor grusyta med flera avdelningar som visar bland annat kalksten, fossiler och olika varianter av alunskiffer. På en informationstavla finns fakta om geologin och Södra Bruket.
Här fanns en av Sveriges tidigaste processindustrier. Stenarna är en del av industrihistorien och det är viktigt att folk får kunskap om detta, säger Walle Dickson.
Projektet har formellt drivits av kommunen, men Södra Möcklebys hembygdsförening har haft ett stort engagemang tillsammans med Degerhamns IF, Södra Bruket, Cementa och andra lokala intressenter.
Totalt har Navet kostat nära 1,2 miljoner kronor. Mycket av finansieringen har kommit från Cementa, som äger fastigheten, och länsstyrelsen.
Det är viktigt att informera om värdet av det arbete som gjorts här. Kunskapen om att bryta sten fanns redan på Alunbruket och har förts vidare till vår verksamhet idag, säger Cementas chef Thomas Lind.
Från länsstyrelsens sida ser man också vikten av att föra fram information om platsens historia.
En del av vår finansiering var öronmärkt för information. Nu finns sex nya skyltar utplacerade för att besökaren ska kunna följa var i arbetsprocessen denne befinner sig, säger Linda Corneliusson på länsstyrelsen och menar att:
På 1800-talet var alunbruket det största i Sverige. I och med att Cementa finns kvar har vi en 300-årig stenverksamhet som fortfarande lever.
NEDANFÖR BACKEN
Gunvor Backlund är ordförande i Södra Möcklebys hembygdsförening. Hon hoppas att Navet och de nya informationsskyltarna ska locka fler till södra Öland.
Många åker till norra Öland för att bada men när de åker söderut har de inte ens varit här, nedanför backen som vi brukar säga. De flesta åker ner till Ottenby och så har de gjort södra delen av ön, säger hon och menar också att bruksområdet ska finnas till för fler än turisterna.
I takt med att fler hus säljs är det många som är här en längre tid. Då behöver de ha något att göra, säger hon.
Walle Dickson har planer på att utöka verksamheten med bland annat guidningar och kurser.