Stenbrottet kan bli konsertscen
GILLBERGA
Sedan några har det funnits planer på att utveckla en del av stenbrottet i Gillberga till en plats för olika musikaliska och kulturella evenmang.
Framför den lodräta och nästan 20 meter höga bergväggen placeras en scen och på botten av brottet finns det plats för en publik på 56 000 personer.
Nu har planerna kommit ytterligare en bit på väg. Härom dagen inbjöd Lars Lundberg, projektledare för Öländsk Kalksten, representanter för Regionförbundet, Ölands Näringslivskontor, Naturstenskompaniet, Föreningen Kust till Kust och pressen för att berätta mer om projektet.
Som ett första steg handlar det om att skapa en organisation, bilda en styrelse eller en stiftelse, och hitta en bra form. Och när det är klart är det dags att söka pengar för projektet.
I ett första skede beräknas det kosta 5 600 000 kronor och när det gäller själva anläggningen blir summan inte under 2,5 miljoner, säger Lars Lundberg som har förhoppningar om att det är pengar man kan få igen på fem år.
Men det handlar inte bara om konserter i stenbrottet, här kommer naturligtivs också geologin att få en viktig roll. Man har skissat på såväl en geologisk tidsresa som en utställning om kalkstenens kulturhistoria och en geologisk verkstad. Bara den lodräta bergväggen representerar en historia på hela 16 miljoner år!
Men man har redan passerat ett nålsöga, nämligen att få Länsstyrelsen med på noterna. Ett tillstånd för stenbrytning, ett så kallat täkttillstånd, innebär också att brottet ska återställas genom att fyllas med massor.
När Göran Falk på Naturstenskompaniet och jag lanserade den här idén för Länsstyrelsen trodde man nog att vi fått hjärnsläpp, eftersom något sådan inte fanns i deras manual, säger geologen Jan Mikaelsson, som är eld och lågor för projektet.
Samtidigt ska man veta att naturgrus är en stor bristvara, så det som var tänkt till fyllning krossas nu till grus. Det här blir alltså ett win win winprojekt som alla tjänar på.
Gillberga stenbrott har redan blivit välkänt, tack vare alla geologiska exkursioner som Jan Mikaelsson hållit.
Bara att stå här nere är ju en spännande upplevelse.
I sommar blir det också tangofestival i Gillberga stenbrott, den 1618 juli, och det planeras också en konstutställning.
Vi sammankomsten representerades Regionförbundet av vice ordföranden Eddie Forsman (M), som är mycket entusiastisk för projektet.
Vi har ju arbetat med regional utveckling av kulturevenemang. Det här är en unik plats och det är precis vad vi vill ha.
Och jag kan inte tänka mig annat än att Regionförbundet i sin helhet ställer sig positivt till projektet, säger Eddie Forsman.
Konsert och kulturarrangemangen får dock samsas med stenbrytning i övriga delar av brottet, även om de inte sker samtidigt. Med andra ord blir det en salig blandning av konst, musik, kultur och industri.
Det kan i sammanhanget också noteras att Naturstenskompaniet fått en stor beställning till Jönköping.
Ja, det handlar om cirka 3 000 kvadratmeter golv och trappsten till Smålands Musik och Teaterhus, tittat av den välkände arkitekten Gert Wingårdh, berättar vd Göran Falk. (bygganden, som kostnadsberäknats till drygt 300 miljoner, uppförs vid Munksjön i centrala staden och den som vill titta närmare på den kan gå in på webben, på webbkameror.se, reds anm)
Och så har vi en liten kul och udda beställning. I ett kommande teve-program ska Ernst Kirchsteiger inreda en 60 kvadratmeter stor masugnshytta i Nora i Västmanland, och till detta har vi levererat 60 kvadratmeter sten från Gillbergabrottet, säger Göran Falk.