Annons
Nyheter

Stämningsfullt för jazzälskare

Nyheter • Publicerad 8 augusti 2007

ALGUTSRUM

Viktoria Tolstoy och Svante Thuresson bjöd, tillsammans med Claes Crona Trio på en kväll för jazzälskare i Algutsrums kyrka, med svenska som internationella klassiker.

Annons

Claes Crona Trio för kvällen en duo, bestående av Claes Crona på piano och Mattias Svensson på bas, satte ribban med kvällens inledningsnummer ”Alice in wonderland” med en fantastisk känsla från de två musikernas håll. Och det är genomgående under kvällen. Med snygga solopartier höjer de kvalitén ytterligare under konserten.

Viktoria Tolstoy inleder sedan kvällen med att sjunga ”Come rain or Come shine” och andra kända klassiker som ”The nearness of you”, ”Round about midnight” avlöser varandra. Hennes varma röst, och intensiva partier varvat med mjuka toner skapar en dynamik som blir perfekt i kyrkan. Och en av kvällens höjdpunkter är ”What a different a day make”, där de första nakna tonerna från endast Tolstoy ger rysningar.

RUTINERADE

Efter cirka en fyrtio minuter lång konsert med Viktoria Tolstoy kommer Svante Thuressons in och tillsammans gör de några nummer ihop. Självsäkra Thuresson gör att Tolstoy genast ser mer bekväm ut på scen. Och även om Viktoria Tolstoy är en rutinerad sångerska så visar Svante Thuresson vad ordet rutinerad egentligen betyder.

Tolstoy har en integritet och utan mellanprat från hennes sida blir det inte lika intimt som med Thuresson. Men på något sätt, känns det ändå helt rätt. Naket och vackert. Och det är hon som står för kvällens vackra toner.

Svante Thuresson har en helt annan närvaro och med sina solonummer charmar han publiken med både sin sång och sitt mellanprat.

Medan Viktoria Tolstoy kör internationella klassiker väljer Svante Thuresson att sjunga svenska klassiker som Beppe Volgers ”Sången”.

– Jag har gjort lite research. Lasse Lönndahl lär inte vara i trakterna så vi drar upp tempot lite, säger han med glimten i ögat något som får publiken att skratta.

”MONICAS VALS”

Och att han charmat publiken förstår man när han i ”Sommarvals” glömmer bort några rader och tillslut får avsluta låten.

Annons

– Min sommarvals med ingenting alls, säger han och publiken ger ett gensvar med många leenden.

Svante Thuresson står för en av kvällens höjdpunkter då han med total inlevelse och känsla sjunger Monica Zetterlunds: ”Monicas Vals”.

Kvällen avslutas med ytterligare några gemensamma nummer som ”My funny valentine” och ”Don´t get around much anymore”. Och efter stående ovationer från de trehundra jazztörstiga i publiken bjuder de på bejublade extranummer.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons