Annons
Nyheter

Stämningsfull nationaldag på Kaffetorpet

Nyheter • Publicerad 7 juni 2007

BORGHOLM

Rofylld plats. Vackert väder. Stor publik. Vad mer kan man önska av nationaldagsfirandet? Kaffetorpet intill det kungliga sommarslottet var platsen för firandet av den svenska nationaldagen.

Annons

I det fagra försommarvädret hade flera hundra personer sökt sig hit för att fira den svenskaste av dagar. Skivaktuella Bara Mässingen värmde upp publiken innan Öland Sångsällskap under ledning av Yvonne Petersson tog plats på scen för att framföra bland annat ”En vänlig grönskas rika dräkt”. Prick klockan 15.00 det dags att hissa flaggan i Kaffetorpets flaggstång. Medan den blågula symbolen för vårt land hissades blåste Jörgen Jannerstrand en fanfar.

”BRA ATT VARA SVENSK”

Talare var Bodil Rosengren, känd kulturpersonlighet i kommunen. Hon berättade bland annat annat att hon på morgonen svarat på en enkät på Svenska Dagbladets hemsida med fakta kring nationaldagen. Hon fick alla rätt och följande meddelande som tack för sin bedrift: ”Du en riktig nörd, du hade alla rätt”. Nörd eller inte, Bodil berättade i sitt tal en del om varför vi egentligen firar nationaldag just den 6 juni.

– Det här är dag då man får känna att det är bra att vara svensk, vi ska vara stolta över det, menade Bodil.

”PORTEN TILL SOMMAREN”

Efter avslutat tal och ett fyrfaldigt leve för Sverige sjöng Ölands Sångsällskap ”Du gamla, du fria” och ”Ölandssången”. Avslutningsvis delade eftermiddagens konferencier, Lars Henricsson (ordförande i en av arrangörerna, Ölands Kulturminnesförening) och Bodil Rosengren ut svenska flaggor till en privatperson samt Räpplinge hembygdsförening och Klockargården i Löt. Bodil Rosengren slog dock från scen ett slag för verksamheten med demensdagvård:

– Ni är ett av Ölands flaggskepp och en förebild för världen.

Hon uppmanade också personalen på Klockargården att flagga varje dag för att ”visa att ni finns till”. Det blev en avslutning på denna dag, som Bodil Rosengren kallade ”Porten till sommaren”, en dag som knappast kunnat firas mer värdigt än som det gjordes vid Kaffetorpet.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons