Nyheter

Stadshuset för femtio år sedan

Nyheter • Publicerad 5 november 2007

BORGHOLM

För drygt ett halvt sekel sedan invigdes det stadshus, vilket nu skall renoveras för cirka 30 miljoner kronor.

Fotot är taget på 1950-talet, omkring tio år efter att stadshuset invigdes 1942. Syrenträdet till höger står fortfarande kvar, men men den fina inramningen med rådhusvin som klänger på fasaden och under takfoten är sedan flera år borta. Bakom Ölandsflickan, av skulptören Arvid Källström, skymtar en välordnad rabatt och på balkongen ovanför brukade Lucia med sitt följe visa sig den här tiden.

I det låga huset med brutet tak till höger huserade tobakshandlare Gustav Johanson, mera känd som ”Gustav på hörnan”. Huset revs och ersattes 1957 med nuvarande tegelbyggnad där Ölands Försäkringsbolag är inrymt. Stadshuset är en av två byggnader i Borgholm, som har ett tak av skiffer (det andra är ”Pepparkakshuset” på Södra Långgatan). Det låg från början på kyrkan tills det ersattes av kopparplåt på 1930-talet.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.