Nyheter

Sommarutställning om framgångens höst

Nyheter • Publicerad 18 maj 2011

KALMAR

Nordens framgångssaga och förlorarnas återkomst, är temat för Kalmar Konstmuseums stora sommarutställning.

Tjugoen unga nordiska konstnärers reflektioner över vår samtid och västerlandets ekonomiska framgångar och baksidan, om förlorarna som återkommer under den ekonomiska hösten i västerlandet.

ÅTERKOMSTEN

Själva betraktar sig inte konstnärerna som förlorare, men de är, ur en annan synvinkel, en förlorad generation. De har svårt att få jobb, är orimligt fattiga, om man ser till deras utbildning och erfarenheter. Nordiska konstnärer deltar i The Return of the Losers, Förlorarnas återkomst, (namnet är hämtat ur SVT:s Uppdrag granskning, liksom omslagsbilden på katalogen) Katalogen är informativ om villkoren för hela västerlandets konstnärer och fria grupper.

Slagkraftiga argument i bilder och videofilmer visas hur samhällets styrande, byråkraterna, utövar myndighetsdiktatur, som i mångt och mycket liknar den som svensk regering, riksdag och kommunala företrädare, påstår sig ta avstånd ifrån, framgår med all önskvärd.

Miljö är ett intressant ämne. Trädkramarna, miljöaktivisterna i Kungsträdgården i Stockholm, då almarna hotades till livet med anledning av tunnelbanebygget. I en film kramas en björk av samma skäl. Allvaret, engagemanget är uppenbart. Där öknar breder ut sig, har en gång skogar klätt markerna och djur och människor har kunnat leva där. Då väcks frågan, hur förhåller vi oss till demonstrationer, ockupationer och uppror mot överheten idag, över hela världen?

UPPDRAG GRANSKNING

Har vi blivit mer egoistiska och fega, eller finns det fortfarande civilkurage och ett djävlar anamma i svenska folket?

Frågan är berättigad. I TV:s samhällskritiska program, Uppdrag granskning, visas orättvisorna som enskilda företag och myndigheter begår mot alla kategorier människor, särskilt utsatta är barn och försvarslösa huadjur, äldre, sjuka, alla far illa av maktmissbruk.

FN:s konventioner mot olika former av maktmissbruk är inte skäl nog för myndigheterna att visa större respekt för skrivna lagar och oskrivna, etiska regler, som är självklara för gemene man. Detta tas upp på olika sätt i den stora manifestation som dessa modiga konstnärer pekar på. Aktuella samhällsproblem, både ekonomiska, eller att använda människor i meningslösa arbeten, där enskilda företag utnyttjar arbetslösa för skattebetalarnas pengar.

I foajén står en zinklåda med avtaget lock. Sådana kistor används till döda soldater i utlandtjänst. Innehållet är omvandlat från kött och blod av en 90 kg tung soldat, till de grundämnen som ingår i människokroppen. Vatten, kol och spårämnen i rätta proportioner.

VOLVO OCH KEBAB

En Volvo, köpt på Öland ingår. På bilen är monterat ett grillspett med en Kebabrulle, en av alla maträtter vi anammat ur utländska kök. Kebaben är varm och Volvon är den svenska symbolen för framgång och trygg stabilitet.

Men nu är det inte längre framgångslandet, som frustande av självbelåtenhet kan ta för sig av allt som vår förträffliga ekonomi skapat. Eftertanken säger oss att vi borde ha ägnat förädlingen av våra råvaror lite mer intresse, då hade vi kunnat se framtiden an med lite större tillförsikt. Nu går det utför, och det går undan.

Att skapa meningsfullt arbete åt kommande generationer och ge en åldrande befolkning en trygg avslutning på livet, kräver inte bara pengar utan också andra, mer subtila värden, empati, omtanke, medmänsklighet och sunt förnuft.

Den här utställningen är nog den mest meningsfulla, mest samhällskritiska och samtidigt mest konstnärligt fullödiga som hittills visats i Kalmar. En överdrift? Ja, möjligen. Men det behövs kanske för att vi ska lyssna och tänka efter vad det är dagens konstnärer, ur ”den förlorade generationen” vill säga oss om vår samtid och dess värderingar. Utställningen är öppen till den 4 september.

RAGNHILD OXHAGEN

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.