Nyheter

Sommarkurser lockar många

Nyheter • Publicerad 11 januari 2008

ÖLANDS SKOGSBY

Funderar du på att lacka bilen? Vill du fånga solnedgången över Grönhögen? Intresset för Ölands Folkhögskolas sommarkurser är rekordstort. I veckan sattes sommarens program för folkhögskolans kurser på pränt.

År för år växer kursverksamheten vid skolan. Förra sommaren var det totalt nära 700 deltagare till Ölands Folkhögskolas sommarkurser. Och det rekordet lär ryka redan i sommar. Fjolårets 36 kurser har utökats till 44.

– Våra kursdeltagare kommer från hela landet. Många från Stockholm, berättar Pia Lind, administratör för sommarkurserna.

Nya kurser på schemautbudet i sommar är till exempel motivlackering och skärgårdsskeppare-utbildning.

– Vi har försökt bredda upp verksamheten mer för män, säger Pia Lind.

EKONOMISK BETYDELSE

Traditionellt är det annars många kvinnor som lockas till Ölands Skogsby för sommarutbildning. Så mycket som 70 procent av kursdeltagarna brukar vara kvinnor. Sommarkurserna betyder mycket för Ölands Folkhögskola, inte minst ekonomiskt.

– Visst är det så, det är en guldgruva för landstinget. Vi hamnar på 1,5-2 miljoner kronor i överskott per sommar. Förra året kunde vi till exempel renovera hela vårt kök, säger rektorn Behnn Edvinsson.

Genom åren har kursdeltagarna också genererat många sköna slantar till den öländska näringen. Sommarkursernas betydelse för Öland ska inte underskattas, anser Behnn Edvinsson.

– Vi står för en kvalificerad turism med upplevelser. Det är ofta det turister söker, man vill utvecklas, tillägger Pia Lind.

MED LOKAL FÖRANKRING

Den lokala förankringen är viktig för skolan. Smeden Peå Johansson från Skogsby leder i juli en introduktionskurs i brukssmide och samma månad så håller Karl Ekberg utbildning under rubriken ”Öländska hus”. Andra populära kurser som nästan alltid är fulltecknade är Pav Johanssons, ordförande i Ölands Ornitologiska Förening, kurser om fågelskådning.

I april börjar renoveringen av den första hälften uthyrningsrum på folkhögskolan, vilka ska utrustas med duschar och toaletter redan till den kommande sommaren. Till sommaren 2009 ska sedan nästa etapp stå klar. Då hoppas folkhögskolan kunna spänna bågen ytterligare. Kurser i alternativmedicin kan då stå på utbudslistan.

– Sådan som berör landstinget, friskvård och förebyggande av ohälsa, avslöjar Behnn Edvinsson.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.