Nyheter

Sommar med vikingar på Skedemosse Gård

Nyheter • Publicerad 24 juni 2013

Skedemosse Gård nära Köpingsvik, för åttonde året öppnas en utställning som knyter an till forna tiders liv och leverne på Öland. Det fanns bevisligen vikingar på Öland under 800-talet till början av 1000-talet.

Årets utställning på Skedemosse Gård är signerad Ulf Levin, Intendent för Skedemosse Gårds museum. När han bygger en utställning, gräver han efter fakta i historisk mylla, efter uppfinningar och historier kring förfädernas liv. Vikingatidens människor var föregångare inom båtbygge och smide, både vapen och fredliga föremål. Man kunde blanda metaller och gjuta i brons.

Årets utställning har liksom de tidigare, gjorts i nära samarbete med ägarfamiljen af Wåhlberg som driver ett SPA på Skedemosse Gård. I år medverkar Köpingsviks Hembygdsförening och Köpingsviks företagarförening som representerades av ”Lotta”, en eldsjäl av ovanliga mått, som hjälpt till att ta fram fakta om Köpingsviks vikingatid och Gertrud Lüning Davidsson från Gårdby som sytt upp dräkterna till utställningen.

– Det är en hobby vi har, min man och jag, att sy historiska dräkter, berättar hon. I Gårdby driver hon och maken en butik.

I år har muséet på Skedemosse Gård fått ekonomiskt bidrag från kommunen, tacksamt noterat av Elna Brith af Wåhlberg i sitt tal när hon, Ulf Levin och Lotta från Köpingsviks Företagarförening öppnade utställningen.

Det finns ett tydligt samband mellan fynden ur den öländska jorden och den pedagogiska ramen, tydlig även för den som inte läst allt om vikingatiden. Man förstår hur de tänkte och levde för 1200 år sedan. Litteraturen om vikingarna är mycket rikhaltig, biblioteken är väl rustade för den som vill fördjupa sig i denna spännande tid.

RAGNHILD OXHAGEN

Läs hela artikeln i tisdagens Ölandsbladet.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.