Annons
Nyheter

Solister i stor körsatsning

Nyheter • Publicerad 15 oktober 2012

 

FÄRJESTADEN

Annons

Från solister till medlemmar i en kör med hundra personer. Om fyra månader står de öländska tjejerna framför en storpublik i Kalmarsalen, tillsammans med Triple n' touch.

– Det ska bli jättekul, säger Ida Johansson.

”Ingonyama nengw' enamabala, ingonyama nengw' enamabala, ingonyama nengw' enamabala...” Tillsammans sjunger elva tjejer de afrikanska orden som inleder låten ”Circle of life”, från Disneyklassikern Lejonkungen.

Den och nio andra låtar ska framföras tillsammans med Triple n' touch under två konserter den 2 och 3 februari nästa år. Den ena konserten hålls i Oskarshamn och den andra i Kalmarsalen.

– Vi ska samla Kalmar läns alla sångelever. Vi hoppas bli 100 totalt, men jag tror inte att vi når riktigt ända dit, säger Lena Marcusson, sångläraren som tar med sig 30 ungdomar från Mörbylånga kommun.

De tjejer som repeterar sångerna den här eftermiddagen går i sånglektioner hos Lena men då är de flesta solosångare.

– I Mörbylånga har vi många solister, de är inte pigga på att sjunga i kör och jag tror det beror mycket på tv-program som Idol och liknande. Men jag vill att de ska få upp ögonen för att sjunga i kör och i stämmor, säger Lena Marcusson.

ÖS OCH TRYCK

Under körövningen delar hon in sina sångare i två grupper, altar och sopraner. Först övar vardera grupp på sin stämma och sedan sjunger de tillsammans.

– Det är ju solister som ska sjunga låtarna men det kommer att bli bra körpartier. Jag tror vi har mycket jobb innan med att lära oss stämmorna, men vi har ganska lång tid på oss, säger Elina Danielsson.

Annons

Hon och kompisen Ida Johansson går i nian på Skansenskolan. De ser fram emot konserterna.

– Det blir jättekul när vi är så många. Jag sjunger i gospelkör också och när vi är som flest där är vi 30 stycken, då blir det verkligen ös och tryck. Och nu ska vi vara nästan hundra, ler hon.

Tillsammans med låttexter och noter får sångarna med sig varsin skiva hem, där alla låtar i olika stämmor finns med. På det sättet kan de öva hemma så att allt verkligen sitter när de möter sin publik om några månader.

– Jag tror verkligen på det här, säger Lena Marcusson.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons