Annons
Nyheter

Solig festival i Mörbylånga

Nyheter • Publicerad 8 augusti 2007

MÖRBYLÅNGA

 – Vi har två målsättningar med festivalen. Dels att bjuda Mörbylångaborna på en riktig fest och dels att få pengar över till välgörande ändamål. Vi har lyckats med båda idag, säger Rune Tunfors från Lions i Mörbylånga om årets Mörbylångafestival som anordnades på lördagen.

Annons

På festivalområdet vid hamnen hölls under dagen bland annat loppmarknad, lotterier och åltombola. Från scenen bjöds på underhållning i form av Calmare Brazz, Mörbylånga musikskola samt nummer från skolans talangjakt. Särskilt för alla barn spelade den outtröttlige glädjespridaren Häjkon Bäjkon. Spelningen i Mörbylånga är en av få som Häjkon Bäjkon gör den här sommaren.

 – Jag ville ta det lugnt i år, så vi spelar inte så mycket med bandet i sommar, men en sån här grej ville jag inte tacka nej till, säger Thomas Forsell.

Sällskap på scen hade han av den gamle vännen Thomas Jäderhagen på saxofon.

STIPENDIER

 En av huvudpunkterna under festivalen var utdelningen av Lions konstnärs- respektive skrivarstipendie. Skrivarstipendiet tilldelades Ölandsbladet-bekanta Amanda Klysing som fick motta en prischeck på 5000 kronor av Lions president Curt Thornberg. I motiveringen stod bland annat att höra att Amanda Klysing ”trots sin låga ålder visat upp ett mycket moget författarskap”.

– Jag skulle inte ha något emot att bli författare, men först skall jag utbilda mig, säger Amanda Klysing.

Amelie Sundahl från den lilla orten Tving utanför Karlskrona fick motta konstnärsstipendiet, som tilldelas konstnärer på uppgång.

– Amelies teckningar är tekniskt avancerade, spännande och underfundiga, sade Curt Thornberg när han läste upp stipendiemotiveringen.

KAKOR

 Under dagen avgjordes också en kaktävling där allmänheten fick lämna in sina kakor för bedömning av en jury. Till vinnare utsågs Lena Svensson från Vickleby för sina öländska farmarkakor.

Annons

– Jag gjorde om ett gammalt recept på bondkakor. Jag använde både rågsikt och vetemjöl och hade i farinsocker istället för vanligt socker, säger Lena Svensson.

För Lions del blev årets festival en framgång, mycket tack vare det fina vädret.

– Det har varit en mycket bra tillströmning av folk, vi är helt klart nöjda. Särskilt kul var det att det kom så mycket barn, säger samordnaren Jörgen Olsson.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons