Annons
Nyheter

”Södra Möcklebys Stradivarius”

Nyheter • Publicerad 23 augusti 2007

SÖDRA MÖCKLEBY

I snart 60 år har snickaren Bernt Gustafsson från Södra Möckleby tillverkat fioler. Det ovanliga och tålamodskrävande hantverket har han till stor del lärt sig på egen hand. Sin första fiol färdigställde han redan som artonåring.

Annons

– Jag ville ha en fiol, men på den tiden var det inte bara att gå och köpa en. Jag var intresserad av att slöjda så jag började bygga på en fiol, säger Bernt Gustafsson.

Genom åren har han utvecklat sina färdigheter, främst genom egna erfarenheter, men också genom att läsa böcker om fiolbyggnadskonst samt genom tips och råd från andra fiolbyggare på ön.

– När jag började fanns det nog ett tiotal fiolmakare på Öland, men nu är vi inte så många kvar, säger Bernt Gustafsson.

ABSOLUT GEHÖR

Enkelt uttryckt består en fiol av en kropp och en hals. Det mest arbetskrävande momentet för en fiolmakare är att bygga kroppen. Från massiva träämnen gröps ett lock och en botten fram. Locket och bottnen sammanfogas sedan med ett mellanstycke som kallas sarg. Under arbetet måste fiolmakaren hela tiden stämma av virket, genom att knacka på olika ställen för att lyssna att det ger ifrån sig rätt ton.

– Är tonen för låg är trät för tunt och är tonen för hög är det för tjockt, säger Bernt Gustafsson.

Bernt Gustafsson har lätt att uppfatta tonerna som trät ger ifrån sig, eftersom han av naturen begåvats med absolut gehör.

– Man behöver inte vara musikalisk för att bygga fioler, men jag tror det underlättar, säger Bernt Gustafsson.

Själv säger sig Bernt Gustafsson bara hjälpligt kunna spela fiol. Dragspel behärskar han däremot helt och fullt, utan att kunna noter. Länge uppträdde han i en trio tillsammans med en gitarrist och en fiolspelare.

– Jag spelar fortfarande dragspel ibland på kalas och pensionärsmöten, men så mycket mer blir det inte nuförtiden, säger Bernt Gustafsson.

Annons

ETT PILLIGT ARBETE

Tålamod och noggrannhet är viktiga egenskaper vid fiolbyggeri. När locket och bottnen gröps ur blir trät på de tunnaste ställena bara någon millimeter tjockt.

– Fiolbyggeri är många gånger ett pilligt arbete, ju noggrannare man är desto bättre blir tonen, säger Bernt Gustafsson.

Tonen i den färdiga fiolen påverkas av en rad olika faktorer. Till exempel är en exakt rätt utformning av lufthålen, de så kallade f-hålen, viktig för att den färdiga fiolen skall få rätt ton. Inne i fiolkroppen sitter en pinne mellan locket och bottnen, som inte syns, men vars placering är avgörande för hur den färdiga fiolen låter.

– De som spelar fiol säger att ljudpinnen är fiolens själ. Den påverkar ljudet väldigt mycket, så den är knepig att få på rätt plats, säger Bernt Gustafsson.

Det allra viktigaste för att en fiol skall bli bra är, enligt Bernt Gustafsson, att förstklassigt virke används.

– Tätvuxen gran är det bästa för locket, till bottnen brukar jag använda flammig lönn, säger Bernt Gustafsson.

SKÄRPTA SINNEN

Bernt Gustafsson färdigställer ungefär en fiol per år, oftast av samma modell, den kände italienske fiolbyggaren Stradivarius modell från 1723. Han räknar med att det tar mellan 150 och 170 arbetstimmar att få en fiol färdig. Arbetet utför han när andan faller på.

– Jag måste ha lust och inspiration när jag går ut i verkstaden för att bygga på en fiol, annars blir det inte bra. Sinnena måste vara skärpta när man bygger, framför allt hörseln, säger Bernt Gustafsson.

Annons

Bernt Gustafsson har aldrig arbetat som professionell fiolbyggare, utan tillverkat fiolerna på lediga stunder vid sidan om arbetet som anställd snickare. Efter pensionen har han fortsatt med sin hobby.

– Jag måste ha något att sysselsätta mig med, annars skulle jag inte stå ut, säger Bernt Gustafsson.

Förutom fiolmakeri ägnar han sig också åt andra former av finsnickeri, bland annat tillverkning av dörrar och fönster. Dessutom utför han reparationer av träbåtar.

– Båtbyggeri lärde jag mig av farsan. Fast nuförtiden finns det ju inte så många träbåtar kvar, det är lite synd. Träbåtar är mer levande än plastbåtar, säger Bernt Gustafsson.

För närvarande håller han på att tillverka sargen till nästa fiolbygge. Fortsätta att bygga fioler kommer han göra så länge hans byggen håller god kvalitet.

– Jag fortsätter så länge det går. Det blir svårare ju äldre man blir eftersom hörseln blir sämre, säger Bernt Gustafsson.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons