Nyheter

Snart skall SÖJ 6:an rulla igen

Nyheter • Publicerad 2 februari 2008

VÄSTERVIK/ÖLAND

Renoveringen av det gamla ölandsloket SÖJ 6 ska nu återupptas. Tjustbygdens Järnvägsförening, som övertog loket i slutet av 1980-talet, har flyttat in det i ett uppvärmt lokstall och så småningom är det meningen att 6:an ska rulla på Smalspåret.

När järnvägen på Öland lades ner 1961 sparades en spårbit på Borgholms station med loket 6:an och fyra vagnar, som ett minne över epoken. Men tågsetet utsattes för vandalism och passagerarvagnen blev ett så kallat tillhåll, varför loket och två vagnar flyttades in i Ölands Motormuseum i slutet av 1970-talet. Där stod de alltså i tio år innan flytten till Västervik, vilken inte sågs med blida ögon av järnvägsvänner.

ENDA BEVARADE LOKET

Men om några år ska de förhoppningsvis kunna göra en nostalgisk tur med 6:an. SÖJ 6 var ölandsjärnvägens flaggskepp och det enda bevarade loket. Det byggdes vid Motala Verkstad och levererades till Öland 1920.

ROLF NILSSON

Källa:Hemsidan http://biphome.spray.se/tomas.anderson, där man förutom historik om järnvägen kan se många bilder, filmklipp och en film om Ölands Järnväg. Den som vill veta mer om Tjustbygdens Järnvägsförening och Smalspåret kan gå in på hemsidan www.hwj.nu

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.