Annons
Nyheter

Skördefest blir äppelfest?

Nyheter • Publicerad 13 september 2007

BORGHOLM

Hur får man besökarna att trivas på Öland under Skördefesten. Jo, man kan till exempel bjuda dem på årets överskott av äpplen. Och den idén, som kommer från Rolf Attoff, hoppas nu Skördefestledningen ska ge respons.

Annons

Förr var det vanligt att folk satte ut en låda med äpplen som blev utanför sin grind, och det förekommer väl fortfarande på sina håll.

– Och det här är ju ett enkelt och trevligt sätt att ge en bild av den generösa ön, säger skördegeneralen Jörgen Areskough.

Det är många som har fruktträdgårdar, men inte alltid möjlighet att ta hand om frukten. Så uppmaningen är: Bjud på den istället för att lägga äpplena på komposten. Och skördemajorskan Anne Wilks har en idé om hur folk enkelt ska hitta frukten.

– En skylt med texten ”Varsågod” på äppellådan riskerar ju att regna eller blåsa bort, så varför inte sätta en vimpel på en pinne, naturligtvis i orange pumpafärg så att den förknippas med Skördefesten. Om folk nappar på den här idén hoppas vi också kunna bjuda på äpplen på Träffpunkten, en naturlig första anhalt för besökarna. Det går också bra att ställa ut äppellådor med vimplar på p-platserna, bara de placeras på ett trafiksäkert sätt, säger Anne Wilks.

MUSTERI

Och för den som har ett riktigt stort överskott av frukt har det nu dykt upp en ny möjlighet. Öland saknar ju sedan en tid ett eget musteri, men den bristen kommer att vara avhjälpt under Skördefestdagarna. MustXPress heter ett nystartat företag i Arby söder om Kalmar som kommer att ambulera med ett mobilt musteri. Frank Mikosch heter mannen bakom den här satsningen och han erbjuder mustning direkt i den egna trädgården.

– Det enda jag behöver är tillgång till el och vatten – och äpplen förstås. Beroende på äppelsort och årstid ger tio kilo äpple sex till åtta liter must och även fallfrukt kan användas, säger Frank Mikosch.

Musten pressas och värms upp, en procedur på cirka en timme, och tappas sedan i egna flaskor eller bag in box på fem liter som Frank tillhandahåller.

– Den håller sig oöppnad i tolv månader och i en öppnad bag tre månader i rumstemperatur, berättar Frank Mikosch som kommer att finnas på Öland fem dagar i samband med Skördefesten (se fotnot).

ROLF NILSSON

Fotnot:På onsdagen finns han vid Ölands Folkhögskola i skogsby, torsdag i Löttorp, fredag i Mörbylånga, lördag på Borgholms torg och söndag vid hamnen i Färjestaden.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons