Annons
Nyheter

Skön konst på Stenhallen

Nyheter • Publicerad 3 juli 2012

BORGHOLM

Utställningen som är anordnad av Borgholms Konstförening är en bekännelse till den målarglädjen som byggdes upp i guldåldern på 1920-talet och frigjorde inte minst det klassiska landskapsmåleriet på Öland.

Annons

Då tänker jag inte på den modernistiska traditionen som fortfarande lockar så många eftersägare utan på de starka konstnärsjälarna som sökt friheten i naturstudiet som ju också var den kunskapens frukt som bar upp även Picassos och Henri Matisses verk.

”Du ska skaffa dig en upplevelse” var ett råd som Bror Hjorth när han på 50-talet var professor i teckning på Mejan = konsthögskolan i Stockholm ofta gav till studenterna. Det var då lika inne att konstruera modellstudierna som det idag är att använda foton som skisser – så det borde kunna vara aktuellt även idag.

Det traditionella naturstudiet är också i lika hög grad den måttstock som präglar Erika Givells förbiilande visioner av djur och figurer som Tage Nilssons landskaps- och aktmålningar.

TVÅ STIPENDIER

Båda konstnärer har ställt ut här förut. Tage E Nilsson hade i många år fört Gunnar Liedbergs gärning vidare som utställningskommissarie för Skogsbysalongen och har nu själv instiftat två mindre stipendier till stöd för det öländska landskapsmåleriet, varav det första i år gick till Elisabeth Lindstedt för hennes studier av ladornas roll i den öländska landskapsbilden. Tyvärr blev varken Elisabeth eller donatorn särskilt välkomnade av det nya styret på Himmelsberga. Det är oavsiktliga civila förluster som ingen ska lastas för.

Erika Givell är född 1966 i en konstnärssläkt där såväl modern som hennes morbror Lars Givell har framträtt på Öland med ett flertal separata utställningar.

Hon är utbildad i Bild och Form och Konstskolan på Ölands Folkhögskola där hon 2002 belönades med ett konstnärsstipendium ur Gunnar Liedbergs minnesfond.

Utställningen, som hade vernissage lördagen den 30 juni, pågår till och med den 8 juli. Öppettiderna är söndag 1 juli till fredag 6 juni kl.14-20, samt lördag 7 juli och söndag 8 juli klockan 14- 17.

Den omfattar 22 verk i akryl av Erika Givell och ett 40-tal verk i olja av Tage E Nilsson.

ERICH SCHWANDT

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons