Nyheter

Sista Heartbreak Hotel i Källa

Nyheter • Publicerad 28 november 2007

KÄLLA

Den allra sista föreställningen av Regionteaterns föreställning av Heartbreak Hotel med sånger och texter vi minns från 1960-talet spelades upp i Källa bygdegård med Jan Lindell och Mats Sturesson i rollerna.

Två var de på scenen, det kunde alla se, men egentligen var de så många fler. Där skymtade hotellgästerna fram som skuggor ur det förflutna, inramade av en liten tragikomisk historia om de båda hotellägarna Bert och Kurt Schilling, spelade av Mats Sturesson och Jan Lindell. En liten tolvskillingsopera om livet kan man kanske säga.

MISSLYCKAT PAR

De båda bröderna är ganska misslyckade. Bert har aldrig lyckats hitta någon som vill dela hans liv och inte mycket bättre är det för Kurt. De tröstar sig med sina minnen och små filosofiska funderingar kring livet och tackar sin hädangångna farmor, Magdalena Schilling, för att de får förvalta hennes livsverk, Heartbreak Hotel.

Tankarna hämtades ur diktsamlingar av Claes Andersson, Kent Andersson, Gunnar Ekelöf, Bodil Malmsten med flera. Nostalgiska låtar från ett romantiserat, rosaskimrande 60-tal av, Mats Sturesson, Dizzy Gillespie, Hank Williams, Guiseppe Verdi med flera. Publiken fick lyssna till två synnerligen välövade musiker. De var inga amatörer. Dragspelet lät som det ska, gitarren och banjon likaså. Där stod en kontrabas i ett hörn och båda herrarna sjöng och agerade, de tycktes ha uppriktigt roligt själva.

HÄNFÖRD PUBLIK

När Bert, alias Mats Sturesson, lät sitt munspel ljuda då blev publiken hänförd. Lika lycklig blev publiken över Jan Lindells dragspel.

Den 27 september hade duon, Jan Lindell och Mats Samuelsson premiär på sin gemensamma skapelse Heartbreak Hotel i Växjö. Därefter har turnén rullat genom Kalmar, Blekinge och Kronobergs län fram till den sista föreställningen i Källa bygdegård i lördags kväll. De båda herrarnas förhållande till livet och kärleken är väl belyst i texterna och sångerna som omfattades av schlagers som Mjölnarens Iréne, El choclo och Novelty accordion, med flera.

Ja, det var riktigt roligt. Publiken småfnissade och skrattade hjärtligt på rätta stället och stämningen på scenen var professionellt avspänd. Det är tack vare ett väl fungerande samarbete med Regionteatern som ölänningarna får förmånen att se och höra god underhållning långt från de stora etablissemangen. Detta uppskattas tydligen för hittills har salongerna varit välfyllda av en entusiastisk publik, inte bara från de närmaste byarna, utan folk har rest flera mil för att njuta av spektaklet. Det bådar gott för framtiden.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.