Nyheter

Siktar på Svensktoppen

Nyheter • Publicerad 31 maj 2010

KALMAR/ÖLAND

Tony Strandberg hade ingen som helst musikalisk bakgrund när han i 30-årspresent fick en studioinspelning.

Sex år senare får han chansen att spela inför 5 000 personer på Larmtorget i Kalmar genom Svensktoppen nästa.

– Jag ser det som en jäkla möjlighet, säger Tony Strandberg från Mörbylånga.

– Det här är en ny utmaning, en chans att nå ut. Tidigare har jag mest spelat på äldreboenden.

Under fredagen presenterades deltagarna i Sveriges Radio Kalmars deltävling av den riksomfattande tävlingen Svensktoppen nästa. Då fick Tony goda råd av en annan ölänning, Maria Olsson från Färjestaden som redan i fjol deltog i tävlingen:

– Förbered dig väl, kom i tid och var grundlig med soundcheck, då kan du sedan bara ha kul på scen, tipsar Maria Olsson.

LÅT FRÅN INDIEN

Tony Strandberg tävlar torsdagen den 1 juli med dansbandsballaden ”För vår skull”, medan Maria Olsson står på scen 27 juli med ”A song in the sky”, en låt hon faktiskt skrev redan 1997 då hon var i Indien:

– Det är en en slags hyllningssång till helgonsånger, kan man säga.

En tredje ölänning, Frida Fall från Ölands Skogsby går in i tävlingen 13 juli med ”Be like us”.

Totalt blir det nio deltävlingar med tre artister i varje, samt en ”andra chansen” på Larmtorget i Kalmar. I samband med varje deltävling underhåller också en redan känd artist.

HÖGA FÖRVÄNTNINGAR

Vinnaren i Sveriges Radio Kalmars tävling får sedan göra upp med övriga 24 P4-stationers vinnare om tio finalplatser på Liseberg i höst.

En artist kommer därefter att testas på Svensktoppen.

– Det har gått bra för våra bägge tidigare vinnare, Autumn Falls och Martin Rydell gick bägge vidare till finalen. Så vi har höga förväntningar, ler programledaren Lennart Palm.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.