Kultur/Nöje

S(e)anslöst intresse för andar

Kultur/Nöje Artikeln publicerades

GÅRDBY
Redan timmen innan storseansen skulle inledas vid Eksgården i Gårdby ringlade sig kön lång utanför föredragsrummet. Alla fick naturligtvis inte plats.
– Vi får köra en seans till efteråt, konstaterade föredragshållaren Lasse Rydström.


För femte året arrangerade makarna Lasse och Anita Rydström Må bra mässa vid Eksgården i Gårdby. ”Rening i kropp och själ”, ”Varför blir vi sjuka och hur kan vi bli friska” och ”Lär dig hur man talar med djur”, var några av de föredrag som besökarna hade möjlighet att ta del av. Detta vid sidan av 28 utställare och terapeuter som erbjöd produkter och tjänster. För underhållningen svarade vissångerskan Claire-Ann Stigsdotter och dansgruppen Magica Öland under ledning av Jeanette Winroth.

EFTER DÖDEN
Men absolut störst intresse rönte storseansen med Lasse Rydström, certifierat medium. Anneli Johansson var en av många som köade tidigt för att få plats. Seanser är inget nytt för henne.

– Det ger någon form av bekräftelse av att det finns något efter döden. Det ger tröst, tycker Anneli Johansson.

Det finns kritiker som menar att seanser bara är bluff och att olyckliga människor luras. Men det är en felaktig bild, anser Anneli.

– Man får budskap till sig från andra sidan, säger hon.

Den årliga Må bra mässan är ett sätt för makarna Rydström att knyta nya kontakter.

– Vi märker ett ökat intresse för varje år. Jag tror att det ligger i tiden. Människor börjar söka själva, säger Lasse Rydström.

KYRKA INOM OSS
Tidigare spelade den traditionella kyrkan en stor roll i många människors själsliga liv.

– Men vi bär alla våra egen kyrka inom oss, säger Lasse Rydström och lägger handen på mitt bröst.

Hur påverkas seanserna av att det är så många människor i rummet?
– Nej, det har ingen betydelse. Klart i början så jobbade jag ju mest med smågrupper, men nu spelar det ingen roll. Man blir ledd till vissa personer.

Vad är det som leder dig till en viss människa?
– Det är en känsla som gör att man dras till en människa, förklarar Lasse Rydström.

Om jag själv haft förmågan att komma i kontakt med andevärlden hade det varit spännande att fråga var den gamle jordnära lantbrukaren Erik Ek och hans bröder Axel och Sigge tyckt om den minst sagt tvära vändning som verksamheten vid Eksgården gjort sedan bröderna lämnade jordelivet...