Annons
Nyheter

Samma gamla vanliga visa - ensemblen börjar få rutin

Nyheter • Publicerad 21 oktober 2007

MÖRBYLÅNGA

15-årsjubilerande Södra Ölands Musikteatergrupp får viss kritik. Ensemblen är alltid densamma. Det är svårt för nya namn att komma med.

Annons

Om kritikerna har rätt? Nja, en snabb kik in i Skansenskolans aula räcker i alla fall för att konstatera det faktum att nya uppsättningen ”Showboat” med premiär i mars inte innehåller särskilt många nykomlingar.

– Men vi har haft audition inför den här uppsättningen. Vi har tre nya den här gången, berättar regissören Lif Henell.

TOTALT 32 AKTÖRER

Totalt är 32 aktörer igång på scenen i den nya musikalen, inklusive de tre nya. Huvudrollen spelas av minst sagt rutinerade Uno Magnusson. Den yngsta medlemmen, tolv-årige Felix Karlsson, skulle man kunna tro är en färsking, men inte...

– Nej, jag har varit med flera gånger förut. Jag har gjort många olika roller.

De flesta trivs, har kul och vill vara kvar i musikal efter musikal. Skansenskolans aulascen klarar ungefär 30 aktörer samtidigt. 32 är egentligen för mycket. 2008 fyller Södra Ölands Musikteatergrupp 15 år. Rubrikerna i Ölandsbladets textarkiv handlar uteslutande om ”succé” och ”nya framgångar”. Inte en enda artikel under 15 år, sedan starten med Sound of music 1993, har så mycket som andats någon form av kritik. Men visst finns det sådant även kring Södra Ölands Musikteatergrupp som går att diskuteras. Exempelvis vilka som får vara med och vilka som inte får vara med.

LIF OM ”ÅSIKTERNA”

Lif Henell känner till ”åsikterna”.

– Vi plockar inte in särskilt många nya, men vi vill inte ha en stängd miljö, säger Lif Henell och pekar på auditionen där alla som vill ges möjligheten att knipa en plats i ensemblen.

”Showboat” beskrivs som världens äldsta musikal. Den utspelar sig i slutet av 1800-talet och handlar om motsättningar framför allt mellan svarta och vita. I den öländska varianten så blir konflikten i stället mellan fattiga och rika. Den stora hitlåten är ”Ol man river”, vilken Rolf Johansson får äran att framföra. Rollen som teaterbåtens kapten görs av Uno Magnusson, medan de unga älskande spelas av Tomas Hesselmark och Ellen Sjöberg. Uno Magnusson behöver knappast en närmare presentation. Tomas Hesselmark och Ellen Sjöberg har båda varit med i musikalgruppen i snart tio år. Björn Erandsson står för den musikaliska biten av musikaluppsättningen. Fredrik Jakobsson och Jonas Bertilsson från Göteborg ser till att regi och koreografin fungerar. Denna helg får  Lif Henell stöd i regissörsarbetet av Bobo Lundén från Junibacken i Stockholm, som tidigare satt upp ”Showboat”.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons