Nyheter

Sagolik och skön premiär väntar

Nyheter • Publicerad 17 februari 2011

MÖRBYLÅNGA

– Att spela utifrån en saga är en alldeles särskild utmaning!

Det säger Fredrik Jakobsson som under förberedelser och repetitioner har arbetat tillsammans med Södra Ölands musikteaterförening inför vårens föreställning Skönheten och Odjuret.

Under en av de sista repetitionshelgerna inför premiären den 11 mars är det hårdträning av de sista detaljerna i dans- och sångnumren i den tre timmar långa föreställningen. Lördag och söndag används på ett effektivt sätt och om och om igen övas dansstegen så att de blir som de ska.

– Alla vänder sig om på en gång. Armrörelser, en, två, tre fyra...

PROFFSHJÄLP

Fredrik Jakobsson som till vardags är lärare på Performance Art Scool i Göteborg, och Liv Henell hjälps åt med regi och scenerier. På premiärkvällen skall allt sitta som gjutet. Hjälp med koreogafin har musikteatern fått av Jonas Bertilsson, också han från Göteborg och verksam som danslärare vid gymnasiet i Kungsbacka.

– Vi har varit här ungefär var tredje helg hela hösten, men nu gör gruppen det sista arbetet på egen hand. Nästa gång vi kommer ner blir på premiären, säger Fredrik Jakobsson.

Fredrik har samarbetat med Södra Ölands musikteaterförening i tio år, ända sedan föreställningen Oliver. Det började med att Liv Henell och några andra var på studiebesök i Göteborg.

– Under de här åren har det skett en otrolig utveckling i gruppen, en allt större rutin växer ju fram år från år.

KOSTYMER OCH LUNCH

Det är många personer inblandade och många detaljer som skall fungera när en föreställning som denna skall genomföras. På scenen finns 28 barn, ungdomar och vuxna. Minst lika många fyller olika funktioner bakom scen med kostymer, kulisser, regi, musik, marknadsföring och mycket annat. Inte minst viktiga är de som ordnar lunch under repetitionsdagarna. Det tar på krafterna att öva, och öva, och öva igen helg efter helg under hela hösten och fram till mars.

I sagan om Skönheten och Odjuret förekommer det en rad fantasifigurer, till exempel en levande tekanna och en levande garderob. Kvinnan bakom alla kostymer heter Mary Engholm. Hon har sytt de flesta dräkterna på egen hand och utifrån sin fantasi och kompetens.

– Förutom att tekannan verkligen ska se ut som en tekanna skall Margaretha också kunna dansa i den, säger Mary och talar då om Margaretha Magnusson från Degerhamn.

FRÅN AMATÖR TILL PROFFS

De två givna huvudrollerna har Skönheten, som spelas av Amanda Mårtensson, och Odjuret, som spelas av Tommy Valtersson. Amanda är uppvuxen i Färjestaden och går nu på en yrkesutbildning i Göteborg för att bli professionell musikalartist.

– Det var genom musikteatern här i Mörbylånga som jag fick upp ögonen för dans och musikal och kom så småningom fram till att jag vill jobba med detta på heltid om det är möjligt.

ÖVERRASKANDE MASK

När Ölandsbladet besökte Skansenskolans aula skedde repetitionerna utan kostymer. Och även om vi fick komma ner i det allra heligaste där alla kostymer fanns – fantasifulla skapelser eller helt vanliga kläder – var det en sak som gömdes längst in och utom synhåll.

– Odjurets mask får ingen se före premiären, säger Johan Lunde, producent för föreställningen.

– Det skall bli en överraskning!

MARIA WIELL

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.