Nyheter

Så perfekt det kan bli

Nyheter • Publicerad 22 mars 2011

Sara Ohlssons bok har en klockren titel, ”Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag”. Boken om Olivia som precis blivit dumpad och som aldrig kommer att klara av att vara ensam, är precis lika klockren.

På bladet med siffran 14 längst ner till vänster börjar min ”åh, så skrev-gjorde-trodde-tänkte jag också”-resa. Här finns bara en kort text. ”Skriver ’jag saknar dig’ till John. Får inget svar.” Alla tonårstjejer som känner igen sig kan sträcka upp en hand i luften. Jag kan nämna fler sidnummer där jag undrar om Sara Ohlsson skriver om mig, om hon förföljt mig de senaste två och ett halvt åren jag spenderat på gymnasiet (och lagt till en hel del fylla och lite fler killar för hela historien tänker jag inte ta på mig). Jag förstår inte hur hon gör, men hon fångar verkligheten som den är, och hon gör det otroligt bra.

”Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag” handlar om Olivia som precis blivit dumpad. Hon kommer inte att överleva, hon måste få tillbaka John. Jag hatar att erkänna det men här blir det så typiskt tjejigt det kan bli. Plan A är att visa att du är den perfekta flickvännen. Plan B är att spela på svartsjuka. Ledsen tjejer, men det är såna vi är, vi fungerar så.

Och så vet vi inte vad vi vill, vet inte vad vi känner, precis som Olivia i boken. Gör saker vi ångrar, saker som känns bra just då, skäms, bråkar, slutar bråka och så vidare och så vidare. Varje sida av boken är så perfekt och så träffande att jag överväger att läsa den igen, efter att jag sett till att alla jag känner läser den. Skillnaden mellan första och sista sidan är att Sara Ohlsson har lyckats få det att kännas lite bättre. Ja, det är sant, mitt liv känns nog faktiskt lite bättre. Tack Sara Ohlsson, nu slipper alla vi tonårstjejer som sträckte handen i vädret i början av den här texten skriva självbiografier. Det har du nämligen redan gjort åt oss.

NIKKI KRISTIANSSONFakta

Titel:Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag

Författare:Sara Ohlsson

Förlag:Gilla Böcker

Antal sidor:304

sara-bok.jpg

Omslag: Louise Bååth

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.