Annons
Nyheter

Rysk klassiker i nytt format

Nyheter • Publicerad 7 februari 2014

Det blir deras fjärde scenframträdande för året när eleverna vid musikteaterlinjen på Ölands folkhögskola sätter upp Brott och Straff av Fjodor Dostojevski. En rysk klassiker förlagd till modern tid och där den fattige studenten Raskolnikov har blivit Raskolnikovska och spelas av fyra kvinnor.

– Frågorna i romanen från 1866 är lika aktuella idag, säger Mika Gredegård som är med i producentgruppen när årets musikteaterklass nu sätter upp Brott och Straff av Fjodor Dostojevski.

Annons

Vem är brottsling? Vad definierar ett brott? Vem har rätten att stjäla, mörda och ljuga? Vem går fri och varför?

– Vi tyckte om pjäsen när vi började prata om den, kanske därför att vi känner att de här frågorna är lika aktuella idag som för 150 år sedan. Den passar vår ensemble och den passar i dagens samhälle, säger Amanda Nyberg som är en av fyra som spelar huvudrollen Raskolnikovska.

Föreställningen är förlagd till modern tid i Ryssland. Bearbetad som den är har några roller och karaktärer förändrats. Huvudpersonen, som i ursprungsromanen var en ung manlig student, har blivit kvinna och spelas av fyra kvinnor med varsina gestaltningar. Tomas Forsell som är kursledare säger att det blir ett väldigt effektivt och speciellt sätt att berätta historien när fyra personer spelar en och samma roll.

Läs hela artikeln i lördagens Ölandsbladet.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons