Nyheter

Röster om Anders Johanssons författarskap

Nyheter • Publicerad 7 oktober 2010

”I själva verket är Anders Johansson i viss mån lyriker vad han än skriver om”.

Så skriver Tom Hedlund, författare och litteraturvetare, i den vänbok om Anders Johansson som ges ut i dagarna, ”Införlivad. Röster om Anders Johansson”.

Anders Johansson har gett över 80 titlar sedan debuten med ”Hästen – arbetskamraten” från 1976.

Bara en bråkdel av böckerna är i egentlig mening diktsamlingar. Men flera av dem som bidrar med texter i vänboken poängterar just Anders som lyriker.

Lennart Sjögren skriver:

”Men även om poesin på så sätt har en relativt undanskymd plats, är den ändå enligt min mening genom sitt uttryck av stor betydelse och intar därigenom en betydligt mera framträdande plats än vad den rent kvantitativt visar”.

Anders, född i Västerås 1947, har sedan många år Kalmar som sin boplats och Öland som sitt litterära landskap mer än något annat. I hans rikhaltiga produktion dominerar böckerna om Öland.

Anders Marell, universitetslektor, journalist och samlare av Ölandslitteratur, bidrar i vänboken med kapitlet ”En Ölandsskildrares väg”.

”Anders Johansson är lyriker och fotograf, han känner ordens valörer och bildens sätt att tala och han sätter ihop dem till ett sammanhang” konstaterar Anders.

Andra bidragsgivare i denna bok är bland andra Thomas Nydahl, Ingrid Nettervik, Jan W Mascher, Peter Hultsberg och Ulf Beijbom och de bidrar alla med olika infallsvinklar kring författaren Anders Johansson; hans poesi, hans landskapsskildringar, hans politiska skrivande och inte minst hans engagemang för djuren.

Sammantaget ger boken en bred bild av ett författarskap som inte minst ur öländsk synvinkel tillhör de stora.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.