Nyheter

Rosenkind ges ut på nytt

Nyheter • Publicerad 21 april 2006

Margit Friberg beskriver i sina böcker Öland och dess befolkning ur ett historiskt perspektiv.Nu ger sällskapet med hennes namn ut en nyutgåva av ”Rosenkind”.

Fribergs författarskap är präglat av hennes uppväxt bland sjöfolk och bönder. Och av hennes kärlek till Ölands historia och natur. Hon har inför varje ny bok noggrant studerat källor och fakta från den tid hon tänkt att skriva om. ”Rosenkind” är hennes andra verk, från början en gammal öländsk sägen som Friberg berättar med sina egna omsorgsfullt utvalda ord, med ett språk som är präglat av ö-folkets dialekt och tiden då texten är skriven, 1944.

Berättelsen utspelar sig på 1300-talet, en tid då människor fortfarande levde kvar i sin hedniska tro, men allt mer anammade kristendomen. Raven lever ett till synes fromt liv som köpman till sjöss, han förespråkar starkt den nya religionen. Under ytan döljer sig dock en annan sida. I själv verket är han sjörövare, med många liv på sitt samvete. Detta får bonden Rik-Israel vetskap om. För att köpa dennes tystnad lovar Raven bort sin sköna dotter Gisela, mer känd som ”Rosenkind”, till den betydligt äldre mannen. Detta får flickan att bli utom sig av förtvivlan, hon har planerat ett liv med barndomsvännen Sven. När ”Rosenkind” senare får veta sanningen om sin far, han har då varit borta i flera år och anses allmänt vara död, blir hon utom sig av förtvivlan. När fadern mirakulöst återvänder möts han av hennes hat. Som hämnd för att Israel avslöjat honom tar Raven bondens liv. På sin dödsbädd försonas han dock med dottern, precis innan han förgås av pesten som han och hans besättning fört till Öland. Trots alla umbäranden slutar boken relativt lyckligt, ännu ett av Fribergs kännetecken, ”Rosenkind” kan åter se ljust på framtiden.

”ROSENKIND” – ETT AV TOLV ALSTER

1986 blev Margit Friberg utsedd till årets ölänning, 72 år gammal. 1997 avled hon efter att ha gett ut tolv böcker. 2002 bildades Margit Friberg-sällskapet för att Ölandsskildraren inte skulle falla i glömska. Nu ger de ut en faksimilupplaga av Fribergs andra publikation.

Varför just ”Rosenkind”?

– Det har varit stor efterfrågan bland främst folk som samlar på Ölandslitteratur, säger Marianne Jönsson, ordförande i Margit Friberg-sällskapet.

– Redan innan vi startade sällskapet pratade vi om ”Rosenkind”, den är så tydligt förankrad i folks Ölandsmedvetande. Jag hade alla böcker av Margit Friberg, men inte den, fortsätter sällskapets sekreterare, Anita Ekblad, och pekar på det faktum att boken som ny troligen gavs ut i ganska liten upplaga.

Nyutgåvan av ”Rosenkind” är tryckt i 1 000 exemplar – på förlag Gåsesten, som uppstått tack vare detta projekt. Mats Åsenius är förlagschef.

– Det är den första boken, vi hoppas att det inte blir den enda, säger han.

Men än är det inte aktuellt med ytterligare ett nytryck, de måste hämta andan, säger de. Det har varit ett intensivt jobb att bland annat hitta sponsorer sedan de bestämde att ge ut ”Rosenkind” i december förra året.

Var hittar man boken?

– I bokhandeln, det går också att få tag på den via Margit Friberg-sällskapets hemsida och så hoppas vi få fatt i olika kommissionärer, upplyser Mats.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.