Annons
Nyheter

Rongedal värmde i vintervädret

Nyheter • Publicerad 10 april 2012

RUNSTEN

– Det är mer än lovligt kyligt ute men här kommer något som värmer, säger Christina Edler när hon vid Äggrörans avslutningskonsert presenterar Bröderna Rongedal. På det följde en timmes glad och pulshöjande musikunderhållning.

Annons

Bröderna inledde med några skämt och en presentation av sina vapendragare, som de kallade musikerna och ljudteknikern. Johan Lyander spelade keyboard, Lennart Westberg spelade gitarr och Einar Steen skötte ljudet.

– Och skillnaden på oss är fyra centimeter, ungefär fem kilo och ett örhänge, sa Henrik.

Så utlovades en musikblandning av eget, andras, upptempo samt lugnt och fint.

ALLSÅNG

Efter sin första låt på skiva, Hey won’t you, lite mer disco och Freddy Mercury var det dags för en riktig rysare.

– En annan fantastisk låtskrivare som vi faktiskt hade förmånen att få jobba med, han gick bort alldeles för tidigt, Ted Gärdestad.

Så sjöng de ”Himlen är oskyldigt blå”.

Bröderna spelar också sin melodifestivalslåt ”Just a minute” innan de ber publiken stämma in i allsång. I falsett.

– Här uppe ska ni ligga, säger Henrik och höjder händerna över huvudet.

Och publiken hängde på efter bästa förmåga. Sedan var det dags för Christina Edler att tacka bröderna och bandet. Som minne av Runsten och Äggröran fick de varsin ”Allfågel” gjord av Britta Wagndal.

Annons

Men publiken tyckte inte det var läge att avsluta utan klappade och stampade efter ett extranummer. Vilket den också fick.

– Vi kan ju faktiskt lite mer, sa en av de sjungande bröderna.

Och så bjöd de på ”Anthem”. Efter den insatsen avslöjade de att de ska ”begå musikaldebut” i höst då en ny uppsättning av Chess ska göras på Göteborgsoperan.

SIGNERING

Efter föreställningen bjöd Magnus och Henrik Rongedal fram publiken att prata lite, få skivor signerade eller kanske få en autograf. En inbjudan som många nappade på.

Och jodå, jag var tvungen att be dem klargöra vem som var vem, så jag kan skriva rätt.

De tyckte det var roligt att komma till Äggröran och spela och att det verkade vara en härlig anda i Runsten. På frågan om de tyckte publiken var duktig på att sjunga allsång i falsett svarade de:

– Det verkar vara en musikalisk publik och de var duktiga, hur många vågar sjunga alls i falsett?

Killarna är uppvuxna med körsång och är därmed väldigt vana att uppträda i kyrkor. De startade det första popbandet i värmländska Molkom, där de är uppvuxna, tillsammans med David Shutrick. De var också med i Molkoms Filmklubb tillsammans med Ulf Malmros.

– Det var ju så, på en liten ort med inte så mycket att göra hittade vi dem som hade liknande intressen, och vi var 65:or allihop.

Annons

Är det svårt att samsas när man som bröder jobbar ihop?

– Nej det är inte det. Vi har lärt oss att förhålla oss till det, vi jobbar ihop ungefär 350 dagar om året och så kanske våra barn vill träffa varandra, kusiner emellan, ibland och då träffas vi då också, säger Magnus.

Och så får jag förklaringen att en viktig detalj i en tvillings liv är att få vara ”bara sig själv”, inte tvillingen Magnus eller tvillingen Henrik, utan människan, själv.

IRRITERANDE

En av dem flyttade till Stockholm och den andre till Uppsala och där var de sig själva, var och en på sitt håll. Sedan kom de tillbaka med ”egna ryggsäckar”, alltså egna upplevelser och erfarenheter. Och kunde se varandra som människor och inte ”bara” som bröder.

– Men människor kan också var irriterande, säger Henrik, vänd mot sin bror med ett låtsat morrande ljud och glimten i ögat.

CARIN SVENSSON

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons