Annons
Nyheter

Rolling Stones-gitarrist ställer ut

Nyheter • Publicerad 9 april 2009

Ekerums konsthall håller öppet från påsk (vernissage långfredagen) till skördefesten.

I år har man glädjen att visa en stor kollektion verk av Ronnie Wood, kanske mest känd som gitarrist i Rolling Stones.

Annons

Ronnie Wood född 1947 i Middlesex, England, i en musikalisk och konstnärlig familj. Innan hans musikaliska karriär (Faces och sedermera Rolling Stones)fick han formell konst utbildning på Ealing College of Art i London.

Under åren har konstnären och musikern varit oskiljaktiga. Som hans musikaliska karriär framåt, fortsatte Ronnie sin passion med att måla och rita, allt från sina kollegor i bandet och musiker som han beundrade och kände och ibland spelat med, till familj och nära vänner - och, naturligtvis, självporträtt. Det är lika naturligt att hitta honom med en penna som med en gitarr, att rita porträtt och att samtidigt finna inspiration till

musiken.

I USA i början av 1980-talet producerade Ronnie sina första print - tre träsnitt och en rad monotyper. På den tiden var han ännu inte en erfaren tryckare så det var med stor entusiasm han tog tillfället att under 1987 tillbringa flera månader att arbeta i en professionell grafik studio i England. Sedan dess har han ägnat en betydande tid till grafik och har producerat ett antal bilder med hjälp av olika tekniker. Etsning, drypoint, screenprint och digitalt.

Under årens lopp har hans verk blivit kraftigt exponerade. År 1996 hade han en retrospektiv utställning på Museum of Modern Art, Sao Paulo, Brasilien. Han har haft många egna utställningar i Nord-och Sydamerika, Fjärran Östern och i hela Europa.

Kosta Bodas kände formgivare Kjell Engman utmanar glaskonsten med starka färger och dramatiska former i teknisk fulländning.

Så här berättar Kjell Engman själv om sin utställning Motion:

”Musik och dans är något som fascinerar alla på ett eller annat sätt, hängivna rytmer som får kroppen att gunga. Toner som får oss att gråta, skratta och att ryckas med. Det är denna känsla som jag har försökt att skapa med hjälp av glaset som material.

50, 60 och 70- tals musik, men även en vis klassisk musik, är den som tilltalar mig mest eftersom det är den musik som jag vuxit upp med.

De enkla rytmerna från en liten grupp får ljuda mot symfoniorkesterns mångfald av instrument och disciplin. Tillsammans ger de ifrån sig en ljudmatta av mystik som kan vara svår att förstå men som känns i hela kroppen.

Annons

Det i sällskap med rörelse och färg som glaset får liv i de objekt jag skapar. Med bilder och symboler försöker jag att utforska vad som händer inom ett objekt när rummets atmosfär tillsammans med musiken absorberas och återspeglas i detta. Då uppstår gestaltnings fenomen som gradvis förändrar objekten och påverkar betraktaren. En sällsynt möjlighet till olika tolkningar frambringas genom att glaset är ett så levande material.”.

Bland övriga utställare märks Jonas Rooth, Mats Pehrson och Tommy ”TC” Carlsson.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons