Nyheter

Rolig show om bibeln lockade få

Nyheter • Publicerad 5 april 2006

Hur känner sig tre erkänt duktiga skådespelare när publiken består av 26 personer, inklusive vaktmästaren och killen i kiosken?

Det är väl som vasaloppsåkaren som redan i Smågan upptäckt att han vallat fel - bara att bita ihop.

Och trion skådespelare i Komprimerade Dramatiska Teatern lyckas faktiskt med att få uppsättningen ”Bibeln - Guds samlade ord” i mål. En med beröm godkänd insats måste sägas, för att spela revy inför tomma bänkrader - ja, förutom 26 personer, vaktmästare och killen i kiosken - i Borgholms Folkets Hus är bra. Att sedan få dessa 26 personer, vaktmästare och killen i kiosken att gå hem med ett garv fortfarande bubblande i magen är en konst.

– Flytta fram. Det blir roligare om ni sitter nära, manas publiken av Pontus Ströbaek, som så sent som i somras ledde Sveriges Televisions sommarlovsunderhållning.

Sten Hellström (Tingel Tangel med Hasse Alfredsson och Povel Ramel) och Roger Westberg (Björnes Magasin) är skådespelarrävar.

Med tre mindre rutinerade skådespelare hade 99 minuter i Borgholms Folkets Hus blivit hur genant som helst för oss som trots allt makat oss dit. Nu blir det ändå riktigt skoj.

Bibeln - Guds samlade ord på 99 minuter, med engelsk förlaga i översättning av Roger Westberg och regi av Marvin Yxner, skulle kunna ses som en hejdlös drift med allt vad religion heter och står för.

– Det är inte vår avsikt att baktala, säger Sten Hellström, det handlar mer om hur bibeln ska tas.

– Ja, billigast är ju förstås att den tas från hotellrummet, ler Pontus Ströbaek spjuveraktigt.

Föreställningen sätter onekligen in den ena stöten efter den andra som en bokstavstrogen kristen skulle ha svårt att värja sig emot.

Men allt framförs med värme och underfundighet. En del väcker också till eftertänksamhet.

– Fanns det dinosaurier på Noaks Ark?, är en av frågorna som kastas fram.

I den sanslösa scénen om just Noaks Ark tar skådespelarna hjälp av publiken. Några får upp på scénen och agera grisar, gorillor, kycklingar och gorillor.

Vi andra som är kvar i publiken får spela syndare som drunknar när syndafloden kommer. Så värst många syndare blir det ju nu emellertid inte kvar i salongen...

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.