Nyheter

Resenären Linnerhielm visar upp sig i Gärdslösa

Nyheter • Publicerad 1 juli 2010

De historiska reseskildringar som skrivits av resenärer som besökt Öland är tidsdokument som har något att säga både om det beskrivna objektet och om beskrivaren själv. Den just nu aktuella resenären är Jonas Carl Linnerhielm, aktuell därför att han tas upp i en miniutställning på Gärdslösa prästgård.

Det är kanske inte så många sidor Linnerhielm ägnar det Öland han ser under sin färd från Stora Rör till Böda för vidare befordran till Gotland år 1804. Han var mera bildkonstnär än ordets man. Han har kallats den förste svenske turisten, och istället för den nutida resenärens kamera hade han ritstiftet, akvarellpenseln och sina skissböcker med.

Överfarten från Revsudden till Öland tog hela tre timmar och utfördes mot en kostnad som upprörde Linnerhielms ekonomiska sinnelag. Men över kom han, och upp i land for sällskapet.

– Från Stora Rör går vägen starkt uppföre, tills man kommer i en liten tallskog, som i orten blott kallas Rälla tall. Den är ovanligt behaglig, i synnerhet genom afbrottet mot de slätter som omgifva den, skriver han i sina brev från resan.

Linnerhielms uppfattning om vad som var vackert och behagligt kan knytas till förekomsten av lövskogar. Alvaret, exempelvis det norr om Halltorp, ingav honom ”en vidrig känsla” ; den ”jemna ödemarken är hiskelig i sitt utseende”.

De bilder (i kopior) som visas på Gärdslösa prästgård under sommaren ger syn för sägen vad beträffar Linnerhielms naturuppfattning. Det är lövträdslummigt på hans bilder, som här och där direkt för tankarna till den 16 år yngre Caspar David Friedrich.

I Linnés efterföljd

Bärbel Hinteregger ger oss en förhandstitt på utställningen. Urvalet bilder har hon gjort tillsammans med den förra och nuvarande chefen för Stifts- och gymnasiebiblioteket i Kalmar, Gunnila Rooth respektive Håkan Bergcrantz.

– Linnerhielm gjorde sin resa över Öland till Gotland så att säga i Linnés efterföljd, ty han konstaterar att ingen gjort en gotländsk resa sedan Linné, men nu, skriver han, ”är tiden inne för en ny beskrifning med blick för det sköna”, berättar Bärbel Hinteregger.

Ett av skälen att man i Gärdslösa valt just Linnerhielm för en utställning är att han är litet inne just nu, sedan Nationalmuseum i fjol också hade en miniutställning kring samma resenär.

Idag torsdag öppnas utställningen och sedan visas den månaden ut på andra våningen i prästgården.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.