Nyheter

Redo för hemlig festival

Nyheter • Publicerad 30 juli 2012

En unik Ölandsfestival går snart av stapeln. För fjärde året är det snart dags för Hemlig Festival och från Yellow Box hördes i veckan musik och sång av olika slag.

Allt började med en idé om att göra en festival på Öland. Det blev en hemlig sådan.

– Det finns otroligt många vackra platser som måste lysas fram och vi har valt ut några vi tycker är unika, säger Helen Kvamme.

Nu hoppas arrangörerna att många passar på att kliva på bussarna som ska ta resenärerna till hemlig ort. För, hemlig är precis vad det är.

– Meningen är att det ska bli en upplevelse både för oss, musikerna och besökarna, berättar Johanna Päivärinta.

Från olika länder kommer nio musiker samlas under fyra dagar för att skapa musik och uppträda. Varje dag har en egen speciell gäst. I morgon, onsdag är det Aine Whelan, torsdag Esbjörn Hazelius, fredag Staffan Hellstrand och på lördag avslutas festivalen med Theresa Andersson.

Bussar kommer avgå från Kalmar, Brofästet i Färjestaden samt Borgholm varje kväll och hämta upp resenärer på olika platser längs vägen. Resan tar max en timme. Efter musikupplevelsen går bussar tillbaka.

– I år är det fullständiga rättigheter på alla ställen, det har vi inte haft tidigare, sa John Leo Carter.

På alla platser kommer det serveras mat och dryck till humana priser.

John Leo Carter har valt ut vilka artister som medverkar och han är nöjd med de han valt ut. Endel har han träffat tidigare, men inte alla så han ser fram emot hur det kommer bli. En av artisterna, Áine Whelan, känner han privat.

– Áine Whelan är en välkänd musiker på Irland. Hon är mest känd för sina vokala arrangemang, berättar John Leo Carter.

Lola Regenthal, bördig från Räpplinge är en av alla som kommer medverka.

Nio olika artister med olika bakgrund är nu samlade för att öva inför kommande dagar. Varje kväll kommer vara unik och ingen vet hur det kommer bli, inte ens arrangörerna.

MARIA BRYNIELSSON

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.