Annons
Nyheter

Publikrekord på nationaldagen

Nyheter • Publicerad 9 juni 2008

SKÄFTEKÄRR

Det blev publikrekord på Skäftekärr när ölänningarna med tillresta sommargäster firade Sveriges nationaldag.

Annons

Skäftekärr, numera Sveaskogs öländska ansikte mot omvärlden, besöktes av en talrik publik under firandet av Sveriges nationaldag. På slaget två, tågade norra Ölands största kör, Chorus Mixtus in på terassen, utanför jägmästarbostaden, under ledning av Birgitta Magnusson, sjungande Ölandssången. I parken satt publiken och njöt i sommarvärmen.

EN LYCKAD DEBUT

Chorus Mixtus bjöd på ett avspänt och program som inleddes med en sommarpsalm och fortsatte med svenska, tonsatta dikter, moderna och lite äldre. Men ”på grund av brandrisken, sjunger vi inte ”Flamma stolt...” meddelade körens dirigent Birgitta Magnusson, publiken skrattade och applåderade som svar.

”Äventyrerskan” Renata Chlumska, sommarölänningen som markerat sin kärlek till Öland genom att bli ägare till handelshuset Böda Nya Köpmanhus, talade om att hon aldrig tidigare firat nationaldag. I Tjeckien, hennes första hemland, blev det aldrig av, och i Sverige kom en lång rad äventyrsresor emellan. Renata är en ung dam med sinne för humor. Hon vann med sin älskvärda och trivsamt avspända syn på sig själv och sitt minst sagt ovanliga liv publikens hjärta. I Skåne tog hon sina första stapplande steg som bergsbestigare och där lärde hon sig grunderna i konsten att cykla, paddla kanot och simma.

Du måste inte åka till Himalaya eller jorden runt för att uppleva äventyret, det finns på Skäftekärr till exempel, sa Renata, som numera letar äventyr hemma i Sverige. Så utbringade hon leve för Sverige och vår nationalsång sjöngs av den stora publiken. Som traditionerna bjuder, hjälpte Renata till att dela ut flaggor. I år till tre föreningar och en privatperson. IOGT NTO Friska Viljor, en bostadsrättsförening i Löttorp och Högby hembygdsförening.

ROMERSK DESIGN

Esa Ateva i Skäftekärr ekonomisk förening, överlämnade en gåva som bara säljs i butiken på Skäftekärr, två glas i ett schatull av öländsk björk till Renata. Glasen är formgivna i romarriket på 400-talet e Kr, under nordisk järnålder. Originalet hittades vid en arkeologisk utgrävning i Gräsgård. En privat samlare skänkte fyndet till Borgholms stadsmuseum. Glaset blåses i Kastlösa glashytta, enbart för Skäftekärr. Romarna erövrade stora delar av Västeuropa och glasarbetare följde med legionärerna. På så vis spreds kunskapen om glas.

Sveaskog, Café Svea och Skäftekärr Ekonomisk förening arrangerar firandet av nationaldagen. Under sommaren och hösten inbjuds till intressanta upplevelser i Sveaskogs Ekopark. Under eftermiddagen inbjöds till en guidad tur. Exkursionen leddes av Per Petersson. Varje vecka i sommar kan man följa med botanisten Björn Lüning ut i markerna, om man inte väljer att själv ströva och upptäcka Ekoparkens dolda hemligheter. Då kan man hyra utrustning och övernatta i en ”eremitstuga”. Några stod ute på parkeringen och en, framför huvudentrén var öppen för inspektion.

Skogsvårdschef Marie Larsson-Stern informerade om planerna för Ekoparken, som invigdes 2006 och Skäftekärr. Järnåldersutställningen kommer att återanvändas när restaureringen av anläggningen är klar. Hittills har framsidan på jägmästarbostaden målats om och köket är modernt. Till Skördefesten, är det mesta färdigt. Esa Ateva tackade de medverkande och publiken. Många avslutade firandet i Café Svea – om man orkade köa.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons