Annons
Nyheter

Poetisk afton med litterärt sällskap

Nyheter • Publicerad 20 oktober 2009

Ölandsskalden Erik Johan Stagnelius föddes den 14 oktober för 216 år sedan. Detta firades med en poetisk afton i Kalmar, där ölänningarna Mats Dalborg och Björn Erlandsson stod för programmet.

För 22 år sedan bildades Sällskapet Erik Johan Stagnelii Vänner av bland andra Mats Dalborg. Han var då präst i Gärdslösa församling och bodde i den prästgård där Stagnelius föddes. Sällskapet har som årlig tradition att samlas för att uppmärksamma den kände skalden på dennes födelsedag. Årets sammankomst hölls i Birgittakyrkan i Kalmar.

Annons

Mats har under ett antal år bott i Dalarna, men är nu tillbaka på Öland där han bor med sin hustru i Mörbylånga. Stagnelii-intresset är oförminskat och fortsatt brinnande, vilket framkom när han sjöng, spelade och reciterade skaldens dikter för åhörarna vid födelsedagsfirandet. Medverkade gjorde också Björn Erlandsson på flygel.

Tillsammans framförde Mats och Björn tonsättningar av Stagnelius dikter, interfolierat med tankar om andra, både äldre och yngre skalder som tangerar Stagnelius tankevärld. Bland dem nämndes Jan Arvid Hellström och Bo Setterlind.

I den kvällsmässa som föregick konserten talade Mats Dalborg om vikten av att sjunga lovsång och inte tappa tron, ens i den mörkaste stund. Han citerade de kända versraderna av ölandsskalden ”…sjung i bedrövelsens mörker: Natten är dagens mor, Kaos är granne med Gud.”

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons